Полезни съвети


Съединени американски щати
Съединени американски щати - ако искате да ги опознаете, може би трябва да започнете някъде от средата - в обширните равнини, сред съревноваващите се с небето Роки Маунтийнс или пък да се озовете някъде сред безкрайния хоризонт на пустините на Югозапада, където цветовете се менят с всяка минута от движението на слънцето. Ако тръгнете на юг ще ви посрещне кадифената топлина на Каролина и Мисисипи или пък чудния свят на мочурливите земи на Флорида, прашните градове- ловци на сънища в Ню Мексико. И още възможности-солените брегове на Ню Джърси или Орегон с морските фарове и смайващите дюни, стремителният Ню Йорк, сюрреалистичният Лас Вегас, земният Сан Франциско, Остин на инди рока или джазовия Ню Орлийнс. Независимо какъв ще бъде изборът ви, очакват ви много страни, събрани в съзвездието на американското знаме.
Национален парк Йелоустоун в Уайоминг, САЩ е един от най-геотермалните активни региони на планетата. Половината от геотермалните системи и 2/3 от гейзерите в света се намират тук. Паркът обхваща площ от 8 983 кв. км и включва езера, каньони, реки и планински вериги. Йелоулстоун сам по себе си е един масивен супервулкан, който е изригвал с огромна сила няколко пъти през последните два милиона години. Потоци от лава и камъни от вулканичните изблици покриват по-голямата част от землището на Йелоустоун. Паркът е част от Голямата Йелоулстоунска екосистема, най-големата, останала почти непокътната екосистема в северната част на умерения пояс на Земята. На територията на парка се намират някои от най-красивите горещи извори. Тук ще ви представим 10 от тях.
Ниагарският водопад е популярна туристическа дестинация от повече от столетие. Ниагара, което в превод значи "Гърмяща вода" е името, дадено на могъщия водопад от местните индианци. Водопадите близнаци, разделени от остров, се стелят като великолепен мъглив воал от пенещи се пръски и формиращи зрелищна граница между САЩ и Канада.
Националният парк "Гранд Каньон"(Grand Canyon) се намира в северозападната част на американския щат Аризона.Създаден е за охрана и рекреационно използване на уникалното природно образувание - Големият каньон.Той е издълбан от река Колорадо в дебелите хоризонтални скални пластове и е една от най-известните геоложки забележителности в света.
Статуята на Свободата е паметник, който се издига на пристанището в Ню Йорк. Медната статуя е подарък от Франция за Америка още от края на 19 век. Тя е символ на приятелството между двете нации. Статуята на свободата бележи стогодишнината от Независимостта на Съединените американски щати. Статуята е изпълнена със замисъл и очарование и е едно от местата, които всеки турист би трябвало да види в Ню йорк. До нея се стига с корабче, а гледката, която се разкрива към Манхатан е най-добрата, която би могла да се види от която и да е точка на града.
Северното сияние – е един от най-големите природни феномени и безспорно най-голямата атракция в Аляска. То се появява всяка година в края на месец август, в следствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. В резултат на това в небето се образува едно наистина уникално явление - пъстра палитра от всевъзможни цветни светлини започват да танцуват в ритъма на своя великолепен танц. Явлението не може да се опише с думи...просто трябва да го видите.

Канада
Канада е страна, която съчетава френски, английски и местна култура в едно цяло. Американската култура дава също своят отпечатък върху някой градове в Канада например като Торонто – град, който приютява и много имигранти. Далеч градовете с многобройни култури, северозападните райони показват и мразовитата страна на Канада. Може би най-известната забележителност в Канада е Ниагарския водопад, които кара много хора да свързват името на държавата с него.
Природни забележителности като Кралските канадски планини и кленовите гори са също посещавани места от туристите в Канада.
Ванкувър е наречен скъпоценния камък на Канада. Разположен е на западното крайбрежие. Проблясъците на лъскавите небостъргачи и невероятния изглед към Скалистите планини и Тихия океан правят града неописуем. Либералния начин на живот и практикуването на спортове като ски, сноуборд, и планинско колоездене го правят фаворит за спортистите.
Отава е столицата на Канада. Тя е типичен пример за невероятната канадска политика. Градът е доста по-малък в сравнение с другите големи градове, но неговия чар е невероятен.
В залива Фънди се наблюдават най-високите приливи в света в - измерване върхове от 16 метра (54 фута). При отлив, плажът се изпълва с ракообразни. Заливът Фънди е любима дестинация на много китове и морски орли. Предпочитан начин за да се види е като се кара по пътя около залива. Маршрутът, който започва от Саквиил в Свети Стефан, преминава през Диеп, Монктън, Свети Йоан и Сейнт Андрюс. Картата на маршрута може да бъде изтеглен като PDF от сайта на залива, там можете прочете повече информация за него.
Между Лейк Луис и Джаспър в Алберта, се намира ледения парк, които е един от най-красивите трасета в света . Той извива снага по 200 километров път, на средна височина от около 1700 метра, преминаващ през десетки ледниците, през голяма част от Скалистите планини. Национален парк Джаспър и Банф са два парка в региона, които не трябва да пропуснете да видите!
Един от най-забележителните и най-големите водопади в света, Ниагарския водопад е разположен на границата между Канада (Онтарио) и САЩ (щата Ню Йорк). Въпреки, че е станал много пренаселен от туристи, продължава да бъде уникална гледка. Канадската и американската част са разделени от остров. Един от най-добрите начини да се докоснем до красотата на водопада е да се повозите с лодка в гъстата мъгла. Лодката ви води в непосредствена близост до водопада и можете да видите падането на водата от близо. Ако искате да се разходите наоколо, Пещерата на ветровете (от американска страна) ще ви отведе до водопада на булките.

Мексико
Мексико привлича с живописна и разнообразна природа, както и с древна култура. Две трети от територията на Мексико са покрити с планини, много от които вулканични. Крайбрежието на Мексиканския залив пък предлага денонощни забавления. Туристите, които търсят екзотика, също ще останат доволни от тихоокеанските курорти Пуерто Ескондидо, Акапулко и залива Пуерто Маркез. Заради разнообразието, което предлага, Мексико приема ежегодно 5.5 милиона чуждестранни туристи и има добра туристическа инфраструктура. Туризмът е един от главните доходни отрасли на страната. Мексико е страна на древна индианска култура, отделни черти на която са запазени и до днес. Най-великата от всички древни индиански култури е културата на племето на маите. Маите са били изкусни строители и архитекти, които умеели да строят стъпаловидни пирамиди, храмове, многоетажни здания. Разцветът на културата на маите се отнася към ІV-Х век от н.е. По-късно (ХІІІ в.) се появила културата на ацтеките, които към ХV век създали могъща империя.
Мексико Сити, един от най-големите градове в света, е възхитително място, което заслужава да бъде посетено. Разполагащ с изобилие от паркове, музеи, църкви, търговски центрове, този град е един от градовете, предлагащи най-разнообразни забележителности на своите туристи. Основан от ацтеките, Мексико Сити е столица на Мексико. Той е ''сгушен'' в Мексиканската долина, на надморско ниво около 2199 м. Градът е финансов и културен център на страната. Той е рай за любителите на изкуството – изобилства от музеи, дворци и църкви. Ето и списък с 9 забележителности, които можете да разгледате, посещавайки Мексико Сити.
Най-големите и най-известните пирамиди се намират в Египет и Мексико. При мексиканските пирамиди върхът на пирамидите е като отрязан - най-отгоре завършват с площадка, на която има храм или светилище, а на една от страните на пирамидата има стълбище, водещо до това светилище. Страните на пирамидите в Мексико рядко са гладки като тези на египетските. Някои пирамиди са със стъпаловидни стени, като например пирамидата на Кукулкан в Чичен-Ица (която е най-известната такава) или храмовете в древния Тикал. Други представляват направо пресечен конус. Най-известната такава е Пирамидата на вълшебника в Ушмал - тя представлява два пресечени конуса, поставени един върху друг, като на върха на втория е светилището.

Карибите
Карибите, които са привлекателна туриатическа дестинация за любители на екзотиката от цял свят, представляват няколко групи острови, които са разположени в Карибско море. Те се намират между Южна Америка и Северна Америка. Карибите са известни също така и като Големите Антилите, Бахамите и Малките Антили, и се намират в близост до Мексиканския залив.
Карибите привличат огромен брой туристи от цял свят, тъй като природата им е невероятно красива. Сред най-популярните туристически дестинации на Карибите са Бахамите, Ямайка, Куба, тъй като те имат разкошни плажове. Барбадос и Аруба също са много популярни сред туристите. Карибите са привлекателни през цялата година за туристи, тъй като морето е топло през всички месеци, а екзотичната растителност и луксозните хотели допринасят за славата на Карибите като туристически рай.