Полезни съвети


Израел
Йерусалим е най-значимия религиозен център в света. Мистичен и красив, градът е мястото за поклонение на християните, тъй като се счита, че тук се намира главното светилище на християнството - Божи гроб. Тук се намира и Стената на плача - подпорна стена от времето на Втория храм, която е единствената структура, останала след разрушаването му. Друга голяма забележителност на Израел са световно известните Бахайски градини, които се смятат за един от най-красивите паркове на планетата.
Туристите могат да се насладят на много други забележителности и развлечения като например: плуване в Мъртво море; рафтинг в река Йордан, туризъм в пустинята Негев или почивка на един от най-хубавите плажове на Средиземно море. Ако сте любители на изкуството можете да посетите музея на Израелските художници в Йерусалим или художествената галерия в Тел Авив.
Въпреки че Тел Авив съществува само от 100 години, той е важен културен и образователен център. На територията на града се намира един от най-старите градове в Близкия изток – Яфо, който предлага богата гама от културно наследство. Той представлява модерното лице на Израел и предлага чудесни плажове, възможности за шопинг и живописен нощен живот.
В красивия град Хайфа, в Израел, бродят легенди за кръстоносци и венецианци, франки и египтяни, за тамплиери и съвременни масони, но най-легендарното Чудо там е Бахайската градина, която представлява свещен Храм на бахайците – невероятните поклонници на Красотата и Хармонията във всичките й форми и функции.

Йордания
Петра е най-известната забележителност, създадена от човешка ръка, в Йордания. Този мистичен град, издълбан в розовите скали, се намира в югозападните части на страната. Днес Петра е един от символите на Близкия изток и свидетелства за културното богатство на този регион.
Важна туристическа дестинация е малкият град на брега на Червено море – Акаба. Мястото привлича посетители с красивите си коралови рифове, разположени в непосредствена близост до брега, хубавите си плажове и отлични възможности за гмуркане.
Пустинните замъци са друга ценна туристическа находка. Разположени насред пустинните пясъци на северна Йордания, замъците се намират недалеч от красивата йорданска столица Аман. Те датират от около 8 век преди христа, а най-добре запазен е Касър Амра.
Цветният каньон Вади Рум е една от най-посещаваните дестинации за джип сафари в държавата. Със своите внушителни извиващи се червеникави пясъци, каньонът е просторно място с романтичен дух и съвършена красота. Навсякъде, където погледа ви стига, масивните скални планини в странни форми и невероятни пастелни цветове изглеждат като да изникват от нищото. Скалните рисунки в естествените пещери носят доказателства за праисторическо присъствие.
Сгушен на древният караванен път от Египет за Сирия, Замъкът Керак е много повече от туристическа атракция. Той е историческа забележителност и ценност. Мадаба е една от най-интересните дестинации в Йордания - библейското съкровище на Йордания. Той е познат като „Град на мозайките”, заради многото запазени мозайки, които датират от 5 век.

ОАЕ
Насладете се на изискана вечеря в един от луксозните ресторанти на световното архитектурно чудо и отличителна забележителност на Дубай – Бурж Ал Араб. Емоцията ще бъде незабравима за вас, от която ще запазите спомен завинаги. Друга атракция е сафари в пустинята или спускане със ски сред пясъчните дюни – екстремно арабско приключение, което Ви отвежда далече от шумния Дубай, сред златисти пясъчни дюни. Подарете си вълнуващ полет с балон над несравнима гледка от вълшебен килим от червени пясъци, изумрудено зелени оазиси, газели и скитащи камили.
Често наричан манхатън на Близкия Изток, Абу Даби ще Ви предложи широка бленда от модерна Арабска архитектура. Олицетворение на разкоша и лукса, който е характерен за емирствата, представлява 7 звездният хотел „Емирейтс Палас”. В Абу Даби се намира също и небостъргачът „Капитал Гейт”, който е признат за най-наклонената сграда в света. Освен модерните лъскави и високи сгради с разнообразни форми, в Абу Даби интерес представляват и някои културни паметници. В Абу Даби може да разгледате величествената Бяла Джамия, специално проектирана от Шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян. Въпреки западните влияния, Абу Даби се корени в културните и религиозни традиции. За почитателите на модерните технологии и съвремието ще споменем прочутия хотел „Яс Марина”. Това, което го превръща в атракция е фактът, че хотелът е построен върху реална писта на Формула 1. Друга, привличаща внимание забележителност в Абу Даби, е посещение на "Ферари Уърлд" - най-големият закрит тематичен парк в света.

Оман
Оман ще ви даде възможността да видите от първо лице и да опознаете арабската култура. Почивката ви в Оман ще започне задължително от Мускат – столица и най-голям град в Оман. Тук се намират и повечето забележителности в страната. Можете да разгледате многото музеи и джамии в града, като най-известни са Музеят за модерни изкуства и Музеят на военната история.
В близост до Мускат се намира и плажът Кантаб – най-красивият в Оман. Това е и другото нещо, което ще ви хареса в тази страна – хилядите километри пусти плажове, с прекрасни гледки и пейзажи. По тези плажове ще можете да се насладите на пътешествие с корабче около брега и гмуркане в дълбините на Персийския залив. Може да се разходите из дюните - джип сафари, по време на което ще се насладите на прекрасно преживавяне, обикаляйки оманската пустиня с бъги и дори може и сами да покарате бъгита из пустинните дюни.