Полезни съвети
Австрия

Страна на зашеметяващи планински върхове, искрящо сини езера и стремглави реки, Австрия предлага много възможности за любителите на природата. Дали ще предпочетете да покорите планините на Тирол, да обикаляте из Алпите, да плавате по Дунав или да се спуснете по река Ин, изборът е ваш, но приключението Австрия си струва да бъде изживяно.
Само тук може да видите едни от най-големите ледени пещери в света, които се намират близо до Залцбург. Една от тях е Голямата ледена пещера, която привлича посетителите с причудливите си ледени образувания. Други забележителности са: водопадът Кримел, в който водните струи се спускат в красива каскада от три нива на височина от 380 м., руините на замъка Кюнрингенбург, замъкът Хелбрун, с известните фонтани и множество водни фигури, природният парк Хохе Таурен.
Най-известните градове са Залцбург, меката на Моцарт - барокова фиеста от фонтани, площади, сгради и Виена, където задължителни места за посещение Музеят за История на изкуството, Виенската опера, дворецът Хофбург, дворцовите комплекси Белведере и Шьонбрун, площад Мария Терезия, бароковата църква Св. Петър и много други.
Дворецът Шьонбрун във Виена е сред най-големите атракции на Австрия и от 1860 г. е сред главните туристически забележителности на Виена. ЮНЕСКО го включва заедно с градините в списъка на световното културно наследство като забележителен бароков ансамбъл, пример за съчетание с изкуството. Дворецът и градините отразяват вкуса, интересите и аспирациите на Хабсбургите.
Замъкът Хелбрун е построен от Маркус Ститикус- архиепископ, който е живеел в града през 17-ти век, а всичко в замъка представлява голямата му обич към древногръцките митове и легенди. Най-впечатляващи в архитектурата на този дворец са многото фонтани, изобразяващи различни древногръцки божества. Забележителни са и многото осанки на Посейдон, Евридика, Артемида, които са направени с такова въображение и плам, че сякаш всеки момент ще проговорят.
Белведере е бароков дворцов комплекс във Виена, принадлежал на един от най-великите пълководци принц Евгений Савойски, който е по-известен с победата си над османската армия през 1683 г. Уникалното творение в стил барок се намира на една от най-големите пътни артерии във Виена –„Гюртела” и е с една от най-прекрасните гледки към „стара” Виена. В двата двореца човек може да се потопи в редица много интересни истории, като една от тях е пряко свързана и с България.
Музеят на модерното изкуство впечатлява погледите на туристите още от далеч. Любопитните факти покрай сградата са много, но най-интересно e, че той е част от бившите императорски конюшни, които са преобразувани и модернизирани в един от най-мащабните проекти за музей в Европа. Всичко в този музей е уникално само по себе си, особено самата архитектура на сградата, която наподобява огромен масивен надземен бункер с няколко вратички.

Германия

Германия е страна с бликащи от живот градове със средновековни улици и изобилие от архитектурни шедьоври и стилове - романски, ренесансови, готически, барокови и модерни сгради омайват погледа на всеки новодошъл. Малко са страните, които са имали толкова голямо влияние върху останалия свят, каквото е имала Германия-земя на открития като печатната машина, автомобила, аспирина и MP3 технологиите, родина на велики умове като Мартин Лутер, Албърт Айнщайн, Гьоте и Бетовен.
Тя ни привлича с подредените си градове, богатата история и култура и изобилие от атракции и забележителности, които изпълват всяко пътуване с незабравими мигове.
Страната ни поднася вълшебен микс, който ни потапя в приказен свят, съчетаващ романтиката на градове като Хайделберг, Дрезден и Бамберг и космополитната атмосфера на мегаполиси като Мюнхен, Франкфурт и Берлин.
Столицата на Германия Берлин завладява със своето изключително многообразие от забележителности, богат културен живот и раздвижен, но същевременно спокоен начин на живот. Именно контрастът между историческите сгради и съвременната архитектура, между традицията и модерността придават уникален облик на града. Берлинските забележителности разказват историята на една цяла нация – от Бранденбургската врата, Берлинската стена до Федералното канцлерство. В германската столица се намират също и всички големи административни сгради, сред които историческата сграда на Райхстага, която е седалище на германския парламент.
Швангау е малък град в най-южната част на Германия, в провинция Бавария. Замъкът Нойшванщайн е основната забележителност в района около Швангау. Най-посещаваната туристическа дестинация в южна Германия представлява красив дворец от XIX в., който сякаш е изскочил измежду страниците на илюстрована книжка с приказки от братя Грим. В превод от немски името на замъка означава “Нова лебедова скала”.
Потсдам е град, намиращ се в североизточната част на Германия, столица на провинция Бранденбург. Градът е разположен на река Хафел, а разстоянието му от столицата на Германия Берлин е само 24 км. Населението е около 150 000 души. Една от основните забележителности на Потсдам е дворецът „Сансуси”, който е построен от пруския крал Фридрих Велики по подобие на двореца във Версай. Емблематичната двестагодишна сграда е в стил рококо, а прилежащите към него парк и градини са просторни и с богата растителност. Друга забележителност с историческа стойност в Потсдам е дворецът „Шарлотенхоф”, в който е подписана Потсдамската декларация за прекрояване на Европа след края на Втората световна война. Потсдам е известен като фестивален център, тъй като тук се провеждат ежегодно множество културни събития като например фестивалът за филмово изкуство.
Регенсбург е град в югоизточната част на Германия, провинция Бавария. Градът е начален за канала Рейн – Майн – Дунав и е най-голямото пристанище на р. Дунав за страната. Старият град и средновековният център в Регенсбург са включени в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Старинните сгради и мостове са запазени през вековете и днес греят обновени в разноцветни жизнерадостни багри. Катедралата “Петерсдом”, изградена в готически стил, е емблематична за града. Повечето здания около историческия център датират от XVII-XVIII в. Известен като “Градът на църквите” Регенсбург пази около площадите “Хайд” и “Бисмарк” готически храмове, както и Старото кметство, златната кула и кулата Баумбург, Римската стена и др.
Паркът Берхтесгаден е единственият алпийски национален парк на територията на Германия. Той е признат за биосферен резерват от 1990 г. от Юнеско. Защитената територия е в югоизточната част на Германия, в Бавария. Немският парк Берхтесгаден е на 20 километра от Залцбург. Ако искате да посетите парка, можете да летите до Мюнхен или да пристигнете направо с кола, с влак или с автобус, както от Мюнхен, така и от Залцбург. Районът на Берхтесгаден е съставен от стръмни скалисти планини, осеяни с огромни канари, силно врязани клисури и ледници.

Гърция

Гърция предлага на посетителите си множество незабравими преживявания, пейзажи и възможности за забавление, като се започне от задъхващия се в ритъма на нощния живот Миконос и античната красота на Делос, преминавайки през великолепието на Делфи и природата на Йоанина, стръмните хълмове на Крит и пищните диви цветя на своята пролет. Гърция е и ослепителната светлина на слънцето на Миконос и меланхоличната горест на рембетика (песните) на Тесалоники, вкусът на домашно приготвено дзадзики, клюките в кафетата. И, разбира се, Пантеонът - самотен и древен - величествен владетел на сгушената в мараня Атина.
От Солун, през китните курорти, разположени на някой от красивите ръкави на Халкидики, до приказната Кавала или остров Тасос. Като столица и най-голям град на Гърция, Атина привлича милиони посетители от цял свят. Освен това градът е известен като център на изкуството и философията. Най-известните забележителности са Националния археологически музей, музея Бенаки, както и символът на града – Гръцкия Акропол. Това е най-известната запазена подобна структура в страната, която напомня за могъществото на Древна Елада и не случайно се е превърнала в една от емблемите на страната.
Със своята уникална флора и фауна Долината на пеперудите е едно от най-вълнуващите и красиви места в цяла Гърция. Този уникален по рода си хабитат е разположен в сърцето на един от най-обичаните гръцки острови – Родос. Тук има много места, които са от историческо значение, като Акропола на Линдос, Храма на Аполон и Родоския колос.
За любителите на лазурните води, Корфу е една прекрасна дестинация! Този гръцки остров се намира в Йонийско море и бреговата му линия се простира до 217 км. Освен с уникалната си култура, остров Корфу е известен и със своята вековна история, която придава съвсем различен вид на острова.
Остров Санторини не е от нещата, които се виждат всеки ден. Разположен насред тъмно сините води на Егейско море, островът може да се похвали с удивителна архитектура. По червено - кафевите скали са построени снежно бели къщички в традиционен гръцки стил. Над варосаните фасади на традиционните постройки ярко се отличават сините църковни куполи на местните храмове. Червените плажове на Санторини са нещо, което трябва да се види. Те придават уникален и много тъмен цвят на морската вода. Заливът на Санторини е следа от колосално вулканично изригване от епохални мащаби. Днес Санторини присъства на много от рекламните клипове на Гърция като туристическа дестинация и това го е превърнало в олицетворение на гръцката екзотика и колорит.

Исландия

Исландия е островна държава, която днес е една от най-активните вулканични страни в света. Кипящи гейзери, притихнали вулкани, красиви фиорди и кристални ледници – тази страна ни дарява с невероятни гледки и спиращи дъха пейзажи, които остават в сърцата ни завинаги. Тук можете да видите невероятни сини лагуни, ледници, гейзери и вулкани, да се разходите сред девствените равнини или да се гмурнете в ледените води на океана. В тази страна човек може да почувства своята незначителност в сравнение с Майката Природа.
Островът се намира на рифа между северноамериканската и евразийската континентални плочи, които бавно се отдалечават една от друга. Рифът преминава през национален парк Тингвелир, а каньонът Алманагия представлява страхотна гледка – пътечка през рифа, която е заобиколена от вертикални стени. Най-невероятните гледки обаче се намират под морското равнище.
Столицата на Исландия става все по-известна и се е превърнала в една от най-оживените дестинации в страната. Столицата на страната е красивият и оживен Рейкявик, известен с горещите си термални извори и чудесната архитектура, микс от модерни сгради и типични дървени къщи. Рейкявик е оптималното място, в което да отседнете, за да можете да разгледате всички интересни места в Исландия, а и е един доста очарователен град сам по себе си. Именно тук е концентрирана по-голямата част от наслението на острова.
Една от най-незабравимите гледки в Исландия можете да видите на върха на вулкан, който се намира в национален парк. Това е и мястото, което Жул Верн избира за начална точка в пътешествието на своите герои до центъра на Земята.
Това е една от най-популярните туристически дестинации в Исландия, заради своето историческо, геологично и културно значение. Тук е мястото, на което се е съставил първият исландски парламент през 930 година, където се срещат Евроазиатската и Северноамериканската тектонични плочи, а също така е и мястото, на което се намира най-голямото езеро в Исландия. Гледката тук ще спре дъха ви! Освен всичко друго, Пингвелир е и едно от най-добрите места в страната, откъдето можете да наблюдавате Северното сияние.
Водопадът Гълфос е още една красива природна дестинация в Исландия! Можете да си направите незабравима разходка край водопада, а той определено е сред най-забележителните неща, които можете да видите в Исландия. С малко повечко късмет, можете да видите и някоя от дъгите, които се образуват над водопада, а те превъщат гледката в нещо неземно!
В националния парк Гейсир можете да си направите чудесна разходка и да разгледате многобройните горещи извори, поточета, гейзери и изобщо красивата природа. На влизане в парка ще бъдете посрещнати от парата, която се издига вследствие на геотермалната активност в района.

Испания

От силните звуци на нощните клубове до опияняващите ритми на фламенкото, за Испания може да се каже, че е страна с богати традиции и поглед в бъдещето. Изящно изкуство, революционна литература, вдъхновяваща мода и музика от световна величина - Испания е пример за разнообразие. Като започнем с административната столица Мадрид и стигнем до културният център на Испания - Барселона, преминем през града с най-хубавите плажове - Валенсия, разбираме, че страната може да предложи на всекиго по нещо - плажове, просторни равнини, оживени клубове или впечатляващи катедрали.
Кралският дворец в Мадрид е не само най-големият дворец в цяла Европа, но несъмнено един от най-внушителните и красиви палати. Намира се в западната част на центъра в Мадрид, в непосредствена близост до Плаза де Еспаниа.
Саграда Фамилия е голяма римокатолическа църква в Барселона и една от най-посещаваните туристически атракции в Испания. Проектирана е от Антони Гауди, архитект от Каталония, който работил по този проект почти 40 години до смъртта си през 1926 г. Конструкцията на базиликата била започната през 1882 г. и още не е приключила.
Коста Дорада - Златното крайбрежие на юг от Барселона предлага изумителна плажна ивица и недълбоко крайбрежие, което го прави един от най-предпочитаните туристически центрове на Испания. В най- големия курорт – Салоу – се намира и фантастичен развлекателен комплекс, който се състои от тематичния парк Порт Авентура, водният – Коста Карибе и луксозни четиризвездни хотели, които предлагат комбинация от развлечения, анимация и условия за почивка за цялото семейство.
Алхамбра е без съмнение най-важната туристическа атракция в Гранада, ако не и в цяла Испания. Представлява комплекс от сгради и градини, включително замъка „Алказар" и няколко мавритански и католически дворци. Най-известен от всички дворци е „Назариес". Заради своите рисунки и водни съоражения е задължително да се посети.
Балеарските острови са автономна област и са прекрасни. Най-известен безспорно е остров Ибиза, познат с лудия нощен живот и нестихващото веселие, но има много още какво да се види. Походите около остров Майорка са възможност да се насладите на прекрасната природа. Културната смесица на Менорка не трябва да бъде пропусната. И трите острова притежават зашеметяващи плажове и красиви брегове.
Толедската катедрала е сочена за едно от изключителните постижения във готическата архитектура в целия свят, а също така и на най-забележителното хранилище на изкуството в Толедо. В катедралата се съхраняват изключителни творения на изкуството. В катедралата се пази едно от най-скъпите и може би най-съвършеното ювелирно изделие на Испания –дарохранителницата, изработена през 16 век по поръчка на приемника на Кардинал Мендоса кардинал Ди Сиснерос, покровителя на Колумб.
Малага е привлекателен и романтичен летен курорт, в сърцето на една от най-известните и посещавани курортни зони в Испания – Коста дел Сол. Разположен е в най-южната част на страната по красивите и примамливи брегове на Средиземно море. Малага е и столица на Коста дел Сол и най-атрактивната дестинация в района. Малага се слави и като родното място на великия художник Пабло Пикасо. В местния Музей на Пикасо се съхранява впечатляваща колекция от негови платна, който са безценни шедьоври на художественото изкуство.
В планините на запад от Мадрид, се намира малкото градче Сан Лоренцо дел Ескориал. Там се намира Кралският манастир на Сан Лоренцо дел Ескориал, построен от Фелипе II през 16 век. Достига се лесно с влак от Мадрид и може да си прекарате прекрасно еднодневно пътешествие.

Италия

Италия винаги е била известна с несравнимата си красота. Площади, катедрали, фонтани, древноримски останки са превърнали тази страна в място, което всеки човек трябва да посети поне веднъж през живота си. Италия е вдъхновящо пиршество от безкрайни възможности за пътуване и почивка. Рим приканва посетителите си с богатството от свидетелства за някогашното си имперско величие. Флоренция и Венеция представляват истински музеи на открито, предлагайки, в изобилие, редица спиращи дъха забележителности. Неаопол прелива в бароков разкош, а Палермо съблазнява със своите византийски и нормански съкровища. Можете да обогатите емоционално своята екскурзия, като отидете на ски в Кормайор или изкачите заснежените върхове на Доломитите, като направите разходка из Тоскана или отскочите до Сицилия, както и да пренощувате и хапнете в някое стопанство в провинцията, където храната е несравнимо вкусна. Каквото и да изберете, Италия е вълшебен еликсир за сетивата.
Наклонената кула е един от символите на Италия и на стара Европа. световното културно наследство. През 1987 г. наклонената кула е добавена към списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.
Канале Гранде е един от романтичните символи на Европа. Това е най-големият от всички канали и играе ролята на основен транспортен коридор в града. Над Канале Гранде преминават множество мостове, които ще ви удивят с красотата и оригиналността на архитектурните решения. Едни от най-забележителните места по няколко километровото течение на Канале Гранде са „Мостът на въздишките” и „Понте Риалто”, като непременно трябва да се насладите и на красотата на великолепните дворци, които са разположени по протежение на водната артерия.
Сан Марко е една от най-важните спирки във Венеция за ценителите на красотата. На този великолепен площад се намира и градската катедрала, която също носи същото име. Със своята разкошна архитектура тя свидетелства за миналото величие на Венеция като световна сила. Тук ще откриете някои от най-старите кафенета в града, които непременно трябва да посетите, ако сте любител на класическия европейски лайфстайл.
Сградата на Пантеона в Рим е една от задължителните спирки в италианската столица. Величествените му фасади носи духът на миналото величие на Италия.
Всички пътища водят в Рим. Градът е истински архитектурен шедйовър. Притежава неизброими културни паметници, катедрали, дворци, площади, фонтани, градини и какво ли още не. Носи атмосферата на древноста, примесена с лукса и изисканоста характерна за най-богатите и изтънчени градове. Може би най-значимите забележителности на града са Колизеумът и градът – държава Ватикана (най-малката държава в света).
Помпей е бил римски град, близо до днешния Неапол, покрит с пепел и лава от изригването на вулкана Везувий. Пепелта и лавата покриват града и всички жители загиват. Интересното е, че пепелта и лавата запазват града в непокътнато състояние, подобно на снимка от миналото.
Везувий е единственият активен вулкан, който се намира на континентална Европа, а последното му изригване датира от 1944 година. Разположен непосредствено до един от най-красивите градове на Италия – Неапол, вулканът Везувий е сред най-значимите забележителности в страната.
Вулканът Етна е един от трите активни вулкани в Италия. Намира се в източната част на остров Сицилия, близо до град Катаня. Най-подходящият начин за достигане до планината е от юг. На височина от 1900 м е разположен паркинг. Преди е имало лифт, но днес той не функционира. От паркинга се тръгва към Долината на воловете. Първият от четирите активни кратери не е далеч. Автобуси ще ви откарат до паркинга, а туристически агенции в Тоармина предлагат екскурзии до планината.
Колизеумът е най-големият римски амфитеатър. Строителството му започва през 80 година пр.Хр. Капацитетът му е 50 хиляди души. Днес посетителите изпитват страхопочитание и се учудват как обикновеният римски гражданин е искал да гледа битки до смърт между гладиаторите на това място. Колизеумът е една от основните забележителности в Рим.
За много от туристите Форумът може да изглежда като голямо поле от камъни, но запомнете, че това е било централно място в Римската империя. Форумът се е намирал покрай Виа Сакра, която води от Колузеума до Католийския хълм. Тук ще видите останки от множество храмове и сгради, някои от които са добре запазени.
Амалфи е едно от най-красивите места в света. Смайващи плажове с бял пясък и стръмни планински долини, покрити с лимонови дръвчета омайват туристите. Соренто е главният град в тази област и добра изходна позиция за живописни походи, плуване и печене на слънце. Опитайте вкусното лимончета и внимавайте за мотористи по панорамната магистрала.
Сицилия е най-големият средиземноморски остров. Заради топлия климат и живописна природа е любима туристическа дестинация за милиони туристи от целия свят. Притежава невероятни златни плажове, маслинови горички, живописни градове и селца, топъл климат от ранна пролет до късна есен ио неустоим чар. С население от над 5 милиона души това е най-населения остров в Средиземно море. Най-големия град е Палермо с население от около 700 000 души. Основните забележителности на острова са безбройните катедрали и църкви пръснати по всичките му краища, както и вулкана Етна, висок 3323 метра. В природата, климата и атмосверата като цяло се усеща полъха на Африка.

Кипър

Лимонови и портокалови гори, чиста природа, гостоприемен и ведър народ привличат целогодишно милиони туристи от цял свят. Кипър е дълбоко и трайно свързан с гръцката антична култура. Според митовете той е рождено място на богинята на красотата Афродита, на Адонис и е бил резиденция на няколко крале. Можете да посетите църквата Свети Лазар, където според легендата е погребан светецът. Или пък да разгледате „Построената от ангели” византиийска църква, която е световно известен исторически и археологически паметник.
Център на основен курортен регион и летище е град Пафос, който е включен в официалния списък на ЮНЕСКО за обектите на световното културно наследство и природно богатство. От центъра на съвременния град до живописното пристанище, както и по цялото протежение на брега са разположени безброй археологически обекти. Според легендата тук, на скалист бряг и сред морска пяна, се родила Афродита - богинята на любовта и красотата. Областта на Пафос е опасана с прекрасно крайбрежие, а във вътрешността и планинските местности има красиви манастири и очарователни селца, където са запазени живи предания и обичаи от най-древни времена.
Друг известен туристически и търговски център е Лимасол. Градът е известен с винарската си промишленост и пристанище с ключово значение. Лимасол е също толкова атрактивен град, в който можете да видите пристанището и крепостта, в която Ричард Лъвското сърце се оженил за Беренгария. Извън града обаче се намират истинските забележителности на района - древният Курион с храма на Аполон и напълно запазен античен театър. На 14 км от Лимасол се издига замъкът Колоси, който някога е бил седалище на Великото Командорство на ордена “Свети Йоан”. Укрепеният замък е образец на фортификационната архитектура. През ХIV в. замъкът-крепост “Kолоси” за известно време е собственост на рицарите от Ордена на тамплиерите, след като те го купуват от Ричард Лъвското сърце за сумата от 100 000 динара.
В рамките на Лимасол са открити останки от Аматус – един от древните градове-царства на Кипър, където според преданието Тезей оставил на местните жени да се грижат за бременната Ариадна. Курион пък е важен град - царство и един от най-впечатляващите археологически райони на Кипър.
Не пропускайте да посетите типично кипърско село, където ще Ви нагостят с домашно приготвени местни деликатеси, ще опитате от виното на стопанина и дори ще пояздите магаре. През август в с. Омодос се провежда Празник на виното, а на 14 септември има голям църковен събор.
Ларнака е типичен курортен град, който мисли и за свободното време на своите посетители. Освен на забележителностите, там можете да се насладите на богато разнообразие от заведения с прекрасна гледка към морето, магазинчета и тесни улички, които ще ви накарат да усетите истинската атмосфера на града.
По пътя между Ларнака и летището се намира петото за мюсюлманите най-свято място - джамията Хала Султан Теке. Според легендата тук е погребана лелята на пророка Мохамед, която през 649 г. придружавала съпруга си при едно от арабските нашествия в Турция, в резултат на което била убита от византийските войски. По-късно около гроба й край Соленото езеро в Ларнака била построена джамия, около която днес има прекрасна градина. През пролетта езерото привлича хиляди прелетни птици фламинго.
Като родно място на гръцката богиня на красотата Афродита, в Кипър има няколко известни места, които са свързани с нейното име. Едно от тях са Скалите на Афродита, намиращи се по пътя между Лимасол и Пафос. Според гръцката митология богинята на любовта е излязла от морската пяна именно в това ветровито заливче. А наблизо са и нейните бани, както и тези на Аполон.
Пафос е един от най-красивите градове на Кипър, който изобилства от древногръцки гробници, датиращи от 300 г. пр. Хр. Тогава страната била под управлението на гърците, а Пафос – тяхна столица. Гробниците са групирани в 8 комплекса и са включеним в списъка на ЮНЕСКО за културните наследства. Градът е кръстен на дъщерята на Афродита и Пигмалион - Пафос. Богинята на красотата и любовта е на особена почит в Кипър, но тук като че ли най-силно се усеща култът към нея. Освен скалите на Афродита, можете да посетите обителта на Афродита в село Куклия и Фонтанът на любовта. А едно доста интересно и малко по-различно местенце за посещение е аквариумът, състоящ се от 72 басейна, в които плуват както средиземноморски, така и тропически видове, а всеки един от тези басейни е копие на съответната екосистема.
Столицата на Кипър – Никозия, също предизвиква интереса на туристите. Подобно на българските, и този град има стара и нова част. Старата част е заобиколена от висока венецианска стена, символ на величественото минало, която столетия наред е предпазвала града от нападенията на безмилостни завоеватели. Зад нея именно са съхранени множество исторически паметници. Новата част на Никозия разкрива съвременния облик на столицата.

Малта

Слънчева Малта е китна островна страна, живописно разположена върху архипелаг в сърцето на Средиземно море. През последните години страната се превърна в една от най-предпочитаните туристически дестинации за релаксиращи летни ваканции. Малта е един прекрасен музей на открито - крепости, дворци, катедрали.
Валета е магнитът, който привлича турстите. но къде другаде ще намерите толкова много шедьоври на едно място? Най-големият сред тях е катедралата „Сейнт Джон”. От двете страни на главния кораб на църквата са разположени 8 пищно украсени параклиса. Без съмнение това е една от най-красивита катедрали в света. Наблизо е дворецът на великите магистри. Строга фасада, зад която се крие пищна оръжейна палата, а над нея безйрайни коридори и зали. Дворецът е резиденция на малтийския президент.
Друг град, който заслужава вниманието на туриста несъмнено е „мълчаливият град” – Мдина. Той изобилства от стари неолитни храмове и аристократизъм, които превръщат мястото в една съкровищница, съхранила духа на първите заселници и тяхното наследство. Напълно запазена крепост с яки и дебели стени, оградени с рифове, тук можете да чувате единствено шума от стъпките си и повея на вятъра.
Не бива да се пропуска и Гозо. Градът е потънал в зеленина и тишина. Туристът остава запленен от живописните селца и ферми и тук-там някоя цитадела.
Дворецът на Великите магистри на Ордена на рицарите йоанити е сред най-значимите забележителности на Малта. Една от най-запомнящите се гледки вътре са многобройните рицарски доспехи, които създават автентично средновековно усещане на всеки, който има късмета да ги зърне.

Португалия

Португалия е запазила своя старовремски чар с многото средновековни замъци и разпръснатите като за картичка живописни селища по криволичеща брегова линия и букета от покрити с цветя хълмове. От античния университет Коимбра до любимата на Лорд Байрон Синтра, богатата история на Португалия струи от всяка улица, от всеки град.
Ако искате да си подарите гореща почивка или слънчева екскурзия, наситени с много емоции и незабравими моменти, то Португалия е вашата страна. Разположена на приказния Пиринейски полуостров, в съседство с красивата Испания, Португалия съчетава чудесна природа, отличен климат и очарователни градове, които могат да предложат по нещичко за всеки.
Столицата Лисабон е един от най-привлекателните градове в Европа. Микс от красива архитектура, многобройни културни забележителности, ресторанти с отлична морска кухня и изобилие от клубове и дискотеки, в които кипи неспирен нощен живот – няма начин да не обикнете всички тези изкушения на португалската столица. Една от най-големите забележителности на Лисабон е моста „25-ти април”, който пресича река Тежу и свързва двата бряга на португалската столица. Тук също бихте могли да видите статуя на Иисус спасителя, която е копие на световно известната статуя в Рио де Жанейро. Това, че града се намира върху няколко хълма му придава невероятно очарование. Тук посетителите могат да видят нова и модерна архитектура в съчетание със стари и красиви, класически сгради.
Остров Мадейра е известен като една от най-романтичните дестинации в света, перфектното място за прекарване на меден месец. Често се срещат влюбени двойки разхождайки се по старите, тихи улички на Фуншал, възхищавайки се на безбройните цветя и растения, които правят този 500-годишен град да изглежда като ботаническа градина на открито. Столицата на Мадейра е добре позната сред любителите на цветята и е домакин на един от най-големите фестивали за цветя в света. Улицата Лидо, най-оживената част на града, е приютила луксозни хотели, както и няколко изискани бутици, където туристите могат да си купят перфектните сувенири. Пръснатите по острова заведения и ресторанти ще задоволят всеки вкус.
Тези, които търсят малко вълнение в този спокоен оазис могат да опитат изследване на подводните тайни около брега или да отидат на едно проучващо пътуване до другите острови от архипелага, като по време на пътя могат да видят игриви делфини, морски костенурки и дори китове в естествената им среда. Други атракции, които се предлагат на острова са ветроходство, сърфинг, езда, тенис на корт, гмуркане, риболов, полети с хеликоптер, разходка по въздуха с балон. , както и широк кръг от възможности за пазаруване, множество заведения, ресторанти, вечерни забавления.
Една от задължителните забележителностите на острова е тропическата градина Монте Палас - същински ботанически рай в близост до Фуншал. Разположен върху 70 000 кв. м., паркът притежава екзотични растения, събрани от цял свят (Белгийски азалии, Южноафрикански сагови палми, Шотландски хедър, това са само някои от тях), както и много местни растения от богатите гори на Мадейра. Изкуствените водопади, създадени около градината и езерата пълни с пъстри японски диамантени шарани (Koi) добавят още чар и красота на градините, и ги превръщат в място, което никога няма да забравите.

Турция

Турция предлага изобилие от различни видове атракции за гостите си. От купола и минарето в силуета на Истанбул до римските руини по западния и южния бряг, от плажовете на Анталия и средиземноморските крайбрежни курорти до мъгливите планини на Източно Черно море.
Турция – един своеобразен мост между Изтока и Запада, известна с безбройните си лазурни курорти, културни забележителности и традиции. Несъмнено първото, което ви идва на ум, щом чуете името й, е Истанбул. Град на два континента и град на два свята – смесица от съвременно западно влияние и традиционен ислям, съхранил многовековна история, и не на последно място – рай за шопинг любителите.Турция е прочута и с многобройните си курорти, разположение по изключително дългата си брегова ивица и е най популярното място за отдих за българи.
Дидим е малко селище, разположено в близост до морето, което e високо ценено и предпочитано място за отдих от чуждестранни туристи и от местното турско население поради изобилието, което предлага на златни пясъчни плажове. Дидим е атракция за туристите на само заради излаза си на море, а и заради руините на известния храм на Аполон – блестящо доказателство за архитектурата, датираща от Гръцко-римския период, и знак за великолепието на тази епоха, отличаваща се със своята култура и изкуство. Дори преди проникването на йонийците, Дидим е бил свещено място. Персийският цар Ксеркс I разрушава храма през 480 пр. Хр, плячкосва много от статуите, ограбва съкровището, притежание на Крез - цар на Лидия.
Памуккале, което означава "памучен замък" на турски език, е нереален пейзаж в Западна Турция, известен със своите бели тераси. Терасите са направени от травертин, седиментни скали, натрупвани от вода с много високо минерално съдържание от горещите извори. Хората са къпят в басейна в продължение на хиляди години. Древния гръцки град Хиераполис е бил построен на върха на горещите извори от кралете на Пергамон. Руините на баните, храмовете и други гръцки паметници могат да се видят на това място.
Със своите пясъчни плажове, търговски улици и изискани ресторанти, град Бодрум отдавна е любимо морско убежище в Турция. Градът е наречен Халикарнас в древни времена и е бил дом на Мавзолея на Мавзол, едно от седемте чудеса на античния свят. За съжаление поредица от земетресения разрушават много от паметниците, но други исторически забележителности като Замъкът на Бодрум, построен от кръстоносците през 15 век, все още може да се види.
Немрут е 2134 м висока планина в Югоизточна Турция. През 62 пр.н.е., цар Антиох I Теос построил на върха й гробница-светилище, заобиколена от огромна статуя с неговия лик, два лъва, два орела и различни гръцки и персийски богове. От върха на планината Немрут се открива чудесна гледка към околните планини. Основната атракция е изгрева на слънцето, наблюдаван от източната тераса.
"Султан Ахмед" или Синята джамия впечатлява със своите шест минарета и архитектура. Тя се е превърнала в една от най-популярните туристически атракции в Истанбул. Построена е между 1609 и 1616 година и подобно на много други джамии съдържа гробницата на основателя си. Вътре в джамията, високия таван е облицована с 20 000 сини плочки с различни модели, които дават на джамията името и.
Руините на Ефес са популярна туристическа забележителност на западния бряг. Град Ефес някога е бил известен с храма на Артемида, едно от седемте чудеса на древния свят, който е бил разрушен от тълпа, водена от архиепископа на Константинопол през 401 година. Някои от структурите обаче могат да се видят и до днес, като Великия театър и библиотека на Целзий. Тя е построена около 125 година за съхранение на 12 000 свитъци и да служи като монументална гробница за Целзий, областният управител на Азия.
Кападокия е известен с удивителните си природни скални образувания и уникално историческо наследство. Едно от най-добрите места, за да видите този странен феномен е град Гьореме, който се намира сред голяма част от варовиковите конуси, наричани Приказните комини.
Дворецът Долмабахче е построен в средата на 19 век по поръчение на Султан Абдул Меджит в европейски стил, с ориенталска пищност в интериора. Изключително луксозен и модерен за времето си, дворецът има богата сбирка от кристали, кристално стълбище, пищен полилей, централно отопление, асансьор и разбира се много златна декорация.

Франция

Франция ще ви омагьоса и съблазни с изобилие от атракции, ако мечтаете да опитате виното в бургундските изби, да обикаляте из елегантните булеварди или по криволичещите улички на Париж или да вдишате от аромата на лавандуловите поля на Прованс. Отдайте се на магията й, тя ще ви се отблагодари с незабравими гледки - зелени хълмове, цветни поля, замъци, статуи, мозайки, стенописи, плажове, романтични кафенета, неподправен блясък и елегантност.
Франция е единственото място, където имате възможност да видите най-добрата готическа архитектура от 12 до 16 век. Тя е позната като „Френският стил". Свързва се с много красиви катедрали и базилики във Франция. Някои от най-известните са „Нотрдам дьо Пари", „Нотрдам дьо Шарти", „Нотрдам Д'а", базиликата „Св.Денис". Те са уникални с това, че са построени в преходен стил между готическата архитектура и римската архитектура. Докато готическата архитектура е преобладаваща в северна Франция, из цялата страна се намират средновековни римски манастири и църкви, те са не по-малко интересни за посещение. „Монт Сент Мишел", „Сент Етиен де Каен", „Сент Сермин де Тулиза" са само част от тях. По долината на река Лоар, разположена от централна до западна Франция, се намират стотици великолепни шата и крепости. Днес много от шатата са частни резиденции, някои са хотели и къщи за гости, докато други са собственост и се ръководят от местната власт като туристически атракции. Сред най-известните са Шато Виландри, Шато Ченосу, Шато Шамбу и Шато Амбоаз. Част от долината е под закрила на ЮНЕСКО.
Монако е едно от най-пленителните кътчета на Лазурния бряг. Градът–държава е монархия. Монако е разположен амфитеатрално на планинските склонове, спускащи се до самото Средиземно море. Монако е една от световните столици на хазарта. Той е сериозен конкурент на Лас Вегас (САЩ) и Макао (Китай) заради изключителните си казина. В действителност, планинския релеф е изиграл много сериозна роля в добиването на световна слава на Френската Ривиера. Планинските склонове, покрити със зеленина, срещат водите на Средиземно море и заедно създават незабравим шедьовър. Големите, изящни средиземноморски вили с плувни басейни и обширни тераси гледащи към морето, могат да накарат и на големия нематериалист да мечтае за тях.
Но Франция предлага много повече от красиви плажове и средиземноморска атмосфера. В страната се намира най-красивият град в света – столицата Париж. С широките си булеварди, засенчени от големи дървета, тротоари с кафенета, луксозни бутици, ресторанти от най-висока класа, Париж зашеметява със своята изтънченост и романтичното си излъчване. Наричат го града на любовта. Впуснете се в опознаване на града, докато не се загубите. Така ще научите най-много за неговата архитектура, неговите жители и културата, която носи. В Париж трябва да посетите Лувъра – един от най-добрите музеи по света. Тук ще откриете най-добрите световни произведения на изкуството. Но най-големият шедьовър вероятно е Мона Лиза на Леонардо да Винчи. Айфеловата кула, река Сена, Триумфалната Арка и много други го правят несравним.
Освен разкошния Париж и живописното средиземноморие, Франция има на своя територия и част от едни от най-красивите планини в света – Алпите, с най-високия си връх - Мон Блан. Той е известен с пещерите си, ски пистите, сноуборда и туристическите пътеки. Други интересни занимания са изкачването на ледници, летене с парапланер, скално колоездене. С лифт се стига до връх Егий дю Миди.

Хърватия
Хърватия е съчетание от модерното и старото, едно от малкото места, които могат да предложат такава хармония. Хърватия е потопена в средиземноморска магия. Повечето хора, които посещават този райски къс суша, обикновено стигат до Сплит или Дубровник. Вярно, че тези градове имат своето очарование, но също така е вярно, че виждайки само тях, човек дори не се докосва до истинската красота на Хърватия. По време на Вашия престой можете да отидете по суша или вода до Черна Гора и Албания, както и да посетите остров Корчула – родното място на Марко Поло.
Крайбрежието привлича с уникалния си далматински бряг, тюркоазено море, девствена природа и превъзходни курорти. Но най-специалното и очарователно място в този райски кът е Дубровник, един от най-добре запазените средновековни градове в Европа. Надиплени каменни зидове, зад които са сгушени великолепно запазени ренесансови дворци и барокови църкви, и старинни улици, наситени с история и изпълнени с живот, който кипи в уютните кафенета, магазинчета и ресторанти. Хилядолетният стар град на Дубровник e белязан с бохемски дух, разнообразна музика и аромат на морски дарове.
Известен хърватски курорт е Цавтат, който се намира на 20 км на юг от Дубровник - място, на което ще намерите спокойствие, чисто море, борови гори и 7 километрова променада.
Черна гора
В Пула се намира най-добре запазения римски колизеум, след този в италианската столица. Малкият и красив крайбрежен град Опатия се е разположил в центъра на хърватската Ривиера. Някога Хабсбургите са имали тук зимна резиденция и звуците на валса са се носили по въздуха.
Вълшебно място, сякаш излязло от приказките на Андерсен, е районът около езерата Плитвице. Шестнадесет малки и тесни басейна са наредени каскадно по склона на долината, преливайки един от друг, образувайки приказни водопади, които отдалеч създават илюзията за течащо сребро, и които подхранват изумруденозеления цвят на гората наоколо.
Маркаша е великолепен пристанищен курорт, и също добра изходна точка за доста разходки из околността; от него тръгват много еко и туристически пътеки. Оттам може да вземете и ферибота за Босна.

Черна гора

Черна гора - една от най-добре пазените тайни на Балканите, е сгушена между Хърватия, Босна и Херцеговина и Албания. Черна гора си остава до голяма степен непокътната и повечето туристи пристигат на екскурзии от своите ваканционни пътувания в съседните държави. Местата, които ще посетите в Черна гора, предлагат най-доброто от двата свята: на запад са приятните, уютни и гостоприемни брегове на Адриатическо море, а на изток – впечатляващите планини. Тук ще откриете култура, история, естествен разкош и, разбира се, кристалносини води и топли плажове.
Един от най-ценните дарове на природата в Черна гора е на полуостров Свети Стефан. На полуостров Свети Стефан има и богато културно-историческо наследство, оставено от древните жители. На лявата и дясната страна на пясъчен провлак, свързващ острова с брега, има два красиви плажа с червеникав на цвят пясък. Внимание заслужава и 14-вековната крепост Свети Иван. За да стигнете до нея трябва да изкачите 1 350 каменни стъпала до върха. От хълма можете да видите синьо-зеления фиорд, който се простира далеч от градския лабиринт от алеи. Днес той е атрактивен град-хотел, разполагащ с вили и апартаменти, които показват великолепна гледка към морския хоризонт.
Несъмнено едно от най-посещавани места е крайбрежният град Будва – прочут с красивата си Ривиера, великолепната средиземноморска архитектура и пулсиращ нощен живот. Една от най-големите атракции е намиращият се в непосредственост живописен остров Свети Стефан, който днес е преобразен в невероятно скъп и луксозен курорт. Будва е една от перлите на адриатическото крайбрежие и е сред най-посещаваните курорти в Черна гора, а бреговата ивица в района на Будва се нарича Будванска ривиера.
Котор е средновековен град в югоизточната част на Черна гора, притиснат между скалисти планини от дясната страна на град Бока. Заливът Котор е един от най-красивите заливи в света. Една от забележителностите, които си заслужава да бъдат посетени в Черна гора, е град Котор. Градът е един от обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, заради старото средиземноморско пристанище и впечатляващата стена, ограждаща града. Той се състои от четири свързани помежду си проливи. Високите скали, които ограждат залива от всичките му страни, се отразяват в дълбоките сини води на Адриатическо море.
Заслужава си до отидете и до Пераст – на 30 минути надолу по фиорда. Пераст е най-красивото малко градче в Которския залив и е изключително привлекателен туристически обект. Това е стар исторически град, в който се чувства силно венецианско влияние. Там можете да видите венециански готически сгради, всички в различни етапи на обновяване.
До Пераст се намират два малки острова: единият е Свети Георги, а другият – Госпа от Шкрпела (Богородица на Скалата). На всеки от тях има по един живописен параклис. Госпа от Шкрпела представлява интерес с това, че е единственият изкуствено създаден остров в Адриатика.
По-голяма част от забележителностите са разположени непосредствено до морския бряг. Катедралата Свети Йоан датира от VІІ-VІІІ век. Към едни от най-забележителните паметници на културата се причислява и православната църква Света Троица, изградена през 1804 г. Сред красивите църкви са и тези Свети Сава и Света Мария.
Острожкият манастир – чудото, създадено от природата и човешките действия, ''издълбан'' почти изцяло във вертикална планинска скала, перлата на Черна гора, е ежегодно посещаван от повече от сто хиляди поклонници от цял свят и от всички религии. Той е един от трите най-посещавани християнски дестинации на планетата, който впечатлява както с пещерния си параклис, така и с манастирския си комплекс.

Швейцария

Швейцарската култура ще омае всеки един посетител на страната. Изобилието от монументални замъци без съмнение ще ви откъснат от Алпите. Градове като Цюрих, Берн и Люцерн са изпълнени с традиционни средновековни улици и сгради. Модерните технологии в страната изобщо не са останали на заден план. В момента Швейцария е в челните позиции за най-богати държави в света. Но за щастие безценното историческо наследство е напълно запазено.
Швейцария изобилства от замъци. Повечето са музеи, но може би истинският диамант сред тях е разположеният на брега на Женевското езеро "Шийон". Шийонският замък се счита за една от най-впечатляващите реликви от миналото на Швейцария. Намиращ се между Монтрьо и Вилньов, замъкът е наистина интересна гледка. Замъкът Шийон е на мястото на малка крепост, която се е използвала от охраната на важен търговски път за Италия през прохода Сен Бернар. Контролът върху важния път за Италия й отрежда основна роля в отбранителната им стратегия. През 13-ти век, крепостта придобива сегашния си вид, продължавайки да очарова много хора от цял свят. Извисявайки се над малък скалист остров, замъкът Шийон се отразява в бистрите води на Женевското езеро. Благодарение на гениални архитекти Шийонският замък придобива вида, в който го намираме и днес: вътрешните дворове, складовете, официалните зали, Camera Domini и параклисът на Сейнт Джордж, както и отбранителната система.
Бернската катедрала (Münster) е една от най-внушителните забележителности в швейцарската столица. Историята й датира от векове. Това е сграда в късноготически стил, чийто продължителен строеж е довел до голямото богатство от форми. Строителството завършва едва през 1571-73 г. със свода на средния кораб. Различните части на катедралата са построени през различни години – например стъклописите са от началото на 16 в., органът е построен през 1726 г. , а кулата е довършена през 1892 г. В 1611 г. в нея се инсталира голямата камбана - най-голямата в Швейцария. Днес Монтрьо е известен фестивален център. От 10 г. насам през първия уикенд на септември се провежда фестивал, посветен на Фреди Меркюри. Организират се и джаз фестивал, фестивалът “Златната роза” за телевизия, както и международният конкурс за реклама и мултимедия за Златната награда на Монтрьо. Важни забележителности в курортния град са статуята на Фреди Меркюри, която се намира на крайбрежната улица и е обърната към езерото, и замъкът Шийон.
Сейнт Мориц е зимен курорт, който предлага ски и разнообразие от летни и зимни спортове, както и кални и минерални бани и кални терапии. Туристите могат да опитат хайвер и трюфели в някои от курортните изискани ресторанти или пък да почувстват пълното удоволствие от спа процедури в някой здравен център. Този град е известен с активния си нощен живот и високият стандарт.
Монтрьо е курортен град в западна Швейцария, кантон Во. Разположен е на източния бряг на Женевското езеро, между градовете Лозана и Вилньов, и е част от швейцарската ривиера. Районът е с мек климат поради близостта на езерото от едната страна и Алпите от другата страна. Населението е около 25 000 души.
Ако желаете да видите нещо истински различно, Швейцария може да ви предложи и това. Намиращият се в Берн Музей на технологиите е познавателно интерактивен, еднакво насочен и към възрастните, и към децата.
Всички страни си имат свои специалитети. Но тук, в Швейцария, един от най-предпочитаните, си остава шоколада. По неофициални данни, страната има най-висок процент на потребление на шоколад в света. Ако ви се даде шанс да опитате от швейцарския шоколад, лесно ще разберете защо. Любителите на шоколада могат да се запознаят с Музея на шоколада във Вевей. Едва ли ще се изненадате, ако разберете, че се намира в централата на "Нестле". Но пък разглеждането му включва и практически занимания - опитване на съвременни събратя на експонатите.
Швейцария е една от най-добрите дестинации за каране на ски, както през някои периоди от лятото, така и през зимата. Въпреки че е по-скъпо отколкото в Австрия, Италия и Франция, страната на шоколада предлага много писти, вкусна храна и невероятни курорти, скрити в обятията на планините. Някои от по-известните са Зермат; Давос и Санкт Мориц.

Швеция

Швеция се намира на Скандинавския полуостров и граничи с Норвегия на запад, и Финландия на североизток. Има много неща, които да правите там и още повече неща за разглеждане – всичко зависи от предпочитанията, защото Швеция ще Ви предложи почти всичко. Любителите на природата и двойките ще харесат „страната на среднощното слънце“, докато феновете на историята ще бъдат очаровани от едно от другите й лица - „земята на викингите“. Швеция обединява природните си красоти с богата история и културна идентичност. Забележителностите в Швеция са много на брой и доста интересни.
Музеят Васа е една от най-автентичните атракции в цял свят. Всъщност музеят представлява потънал в средновековието военен кораб на крал Густав II Адолф, изваден на повърхността 300 години по-късно и превърнат в музей. Звучи невероятно, нали? Атракцията заема почетното първо място като най-посещаван музей в Скандинавия. Музеят е едно чудесно място за гостите на град Стокхолм. Има прекрасен ресторант, в който можете да се подкрепите с приятен обяд насред корабната обстановка.
Една от най-атрактивните забележителности на стария град Стокхолм е автентичният квартал Гамла Стан. Той е разположен на остров Стадсхолмен и е на части от няколко по-малки островчета в столицата на Швеция – Стокхолм. Обстановката на древния квартал ви отнася няколко века назад във времето. Красиви сгради, кафенета, заведения и каменните улички, съхранили автентичния си вид, са само част от забележителностите, които предлага Гамла Стан. Тук е едно от малкото места по света, където все още можете да видите занаятчии, които творят прекрасни сувенири и атрибути от злато и други материали. Някои от най-красивите атракции на шведската столица са разположени именно тук, в Гамла Стан – Кралският дворец, Финландската църква и много архитектурни паметници. Носете си фотоапарат, защото това, което ще видите тук, си заслужава да се включи във вашата колекция от най-красивите културни паметници.
Хога Кустен е един от най-красивите крайбрежни райони на Швеция. Той се намира между уникалните градове Харносанд и Йоенскйолдсвик. В тази област има няколко ледникови езера и хълмове, който могат да накарат човек да стой цял ден и да им се любува. Около тях има и няколко традиционни рибарски селца.
Готланд е най-големия остров в Балтийско море и една от най-големите забележителности на Швеция. На острова има над 100 средновековни църкви и безброй праисторически обекти. Средновековния град Висбю е малко градче намиращо се на острова, известно с великолепните си стени. Има над 30 хотела, които чакат да бъдат резервирани през лятото.
Трелеборг е общото наименование на шест викинг села, които се намират в днешна Северна Дания и Южна Швеция. Повечето от тях са построени края на 10 и началото на 11 век. Те спасяват много хора от проливните наводнения в Северна Европа. Много от тези градове се намират в близост до Боргеди и Трелеборг.
Висби се намира на остров Готланд и е считан за най-добре запазения средновековен град в Скандинавия. Заради своето благоприятно местоположение в естествено образувано пристанище и с достъп до прясна вода, районът около Висби е бил обитаван още през каменната ера. Градът съществува официално от XIII век. Зад стената можете да намерите разнообразни атракции, като историческият музей на Готланд, доминикански манастир, средновековни къщи и дори ботанически градини, заради които Висби е наричан още и „град ът на розите“.
Спиращата дъха лутеранска катедрала се намира в Лунд – шведската провинция Скания. Предполага се, че първоначалната постройка е издигната през XI век, а настоящата постройка съществува в този си вид от XII век. Катедратала е построена от гранитни блокове в стил базилика, с арки, които да служат за основа на тавана. Днес, със своите кули – близнаци, катедралата е сред най-посещаваните забележителности в Швеция. Интериорът е изпълнен с гравирани тронове, страхотна крипта и добре познатият астрономически часовник от XIV век с фигурите на тримата крале.