Полезни съвети


Австралия
Австралия ще ви спечели най-вече с многообразието на своята природа -безкрайни слънчеви хоризонти, непроходими тропически гори, пустини, хладни утрини на южните брегове. Почти по всяко време на годината може да бъде посетена, като лятото е подходящо време за плаж, а през зимата може да карате ски в Нов Южен Уелс, Виктория и дори в Тасмания. Планирайки маршрута си, е добре да предвидите дългите разстояния между отделните дестинации. И все пак, въпреки големите растояния, добре е да посетите: Долината Бароса (известна с производството си на вино), Националният парк Сейнт Клеър, Големият коралов риф, Големият окенаски път, Национален парк Какаду, река Маргарет, Голямата вододелна планина, платото Кимбърли.Някои от най-известните дестинации са: Канбера, Пърт, Брисбейн, Мелбърн, Нов Южен Уелс, Хоборт.
Сидни не е столица на Австралия, но със сигурност е мястото, където се случва всичко. Забавлявайте се в Дарлингхърст и Кингс Крос, направете шопинг до припадък в Падингтън и покарайте сърф на Бонди Бийч. Преминете по мостът на Сидни или се насладете на оперно представление измежду платната на операта... Насочете се на север до докоснатите от слънцето винени плантации за дегустация и релаксираща разходка... Завършете с безкрайните плажове и се насладете на бохемския чар на Байрън Бей...
Разбира се, едно от най-известните и познати ни фотографии и символи на Автралия е Айърс Рок. Наречена от местните Улуру, тази величествена скала се издига гордо насред червените пустинни пейзажи на Австралия. Височината и достига 318 метра, а през различните часове на деня цветовете и преливат от светло оранжево до лилаво преминавайки през всички нюанси на червения цвят. Урулу е много важна за местните жители – аборигените. Те смятат, че Урулу разказва за историята на света.
Сините планини се намират на една ръка разстояние от най-големия австралийски мегаполис Сидни. Няма значение колко сте пътували и колко планини сте виждали - тези, които ще откриете в Австралия са уникални. Сините планини са прекрасно място за бягство от жегите, които всяка година обхващат континента. Тук ще откриете прохладна сянка и свеж въздух далеч от големия град. Цветът на планините действително леко синее. Това е в резултат от евкалиптовите дървета, които от разстояние изглеждат синкави.
Разположено недалеч от бреговете на Големия австралийски залив, Розовото езеро е един уникален природен феномен. Това, което най-много озадачава е уникалният розов цвят на соленото езерото, от където идва и неговото име. Предполага се, че този цвят е резултат от вид водорасли, които виреят във водите му.
Остров Кенгуру е една от най-големите забележителности на континента. Чистата му и ненакърнена природа, съчетана с невероятно средиземноморско излъчване, правят острова една от топ дестинациите на Австралия. Тук бихте могли да се насладите на вкусна морска храна и традиционна австралийска природа само на една ръка разстояние от бреговете на щата Южна Австралия.
Чудното райско кътче Тасмания се намира на 240 км южно от Австралия, разделя ги Басовият проток. Малкият остров обаче така ще ви плени с екзотиката и спокойствието си, че няма да пожелаете да си тръгнете с месеци. Чудни планини, равнини и дъждовни гори радват зажаднялото за зеленина око. Златисти плажове мамят туристите със ситен пясък и бистра вода.

Нова Зеландия
Нова Зеландия е рай от планини, фиорди, древни маорски традиции и великолепна природа. Едно от най-големите богатства, които предлага е срещата и запознанството с нейните жители. В днешния свят, изпълнен с динамика, напрежение, умора и съмнение, Нова Зеландия и новозеландците са полъх свеж въздух.
Можете да намерите водопада Маруя в западната част на Нова Зеландия (провинция Уест Коуст). За съществуването на този божествен водопад можем да благодарим на... едно земетресение. През не толкова далечната 1929 г. (особено като става дума за водопади) земетресението край новозеландския град Мърчисън предизвиква внезапна промяна в движението на река Маруя и създава водопад. Оттогава водата пада все по-отвисоко, тъй като коритото на реката ерозира. През лятото е перфектно място за плуване, а наоколо има куп занимания – от ски писти и ледена пързалка през зимата до голф игрище, бързеи за рафтинг и най-дългият висящ мост в страната.
Има едно забележимо място, разположено в южния край на Нова Зеландия – Националният парк Абел Тасман. Паркът е разположен в крайбрежието на красивия „Златен залив”. Брегът на парка е първото място, където е стъпил кракът на мореплавателя Абел Тасман – откривател на Нова Зеландия.
В околността на град Таупо, разположена в красивия парк Уайракей, се намира една от най-посещаваните атракции в Нова Зеландия – водопадът Хука. Освен със своята невероятна красота, той е известен и с базата си за любителите на екстремни водни спортове.
Куинатаун е известен курортен комплекс. Смятан е за добре развит център на приключенския туризъм – зимни спортове, каране на джетове, рафтинг, скачане с бънджи, риболов и планинско колоездене са само част от дейностите, които могат да бъдат практикувани в града. Куинстаун предлага и отлични условия за любителите на нощния живот.
Окланд е колоритен град, който предлага както модерни туристически обекти, така и много атракции, свързани с културното наследство на маорите и с естествените природни красоти в тази част на Земята. Силно развит е приключенският туризъм. Сред основните забележителности се отличават наблюдателната кула Sky Tower, която предлага панорамна гледка от 320 метра височина; зоологическата и ботаническа градина, музеят War Memorial и други. А всички любители на природата и спокойствието могат да се насладят на множеството островчета в околността, които предлагат отлични условия за морска почивка. Предлагат се и пешеходни турове в дъждовните гори.
Столицата на Нова Зеландия, Уелингтън е сравнително нов град, като първата европейска колония е основана през 1839 г. Градът е административен, политически и културен център на страната. Туризмът също е добре развит, но по-голямата част от посетителите са по-скоро местни, отколкото международни.
Уелингтън е известна дестинация за конферентен туризъм, поради компактно разположените забележителности, ресторанти, правителствени агенции и други. Интерес за посетителите представляват градският музей, зоологическата градина, както и резерватът за диви животни „Карори“.
Крайстчърч е най-големият град на Южния остров и втори по големина в страната. Намира се на източния бряг на острова, между вулканичния полуостров Банкс и равнините на Кентърбъри. Разположен е на бреговете на река Ейвън. Крайстчърч често е наричан „град–градина”, поради големия си брой паркове и зелени площи. Туристите могат да посетят музеят Кентърбъри, Ботаническата градина, или да се разходят в централния парк Хагли. В близост до Крайстчърч има изградени ски писти, които обслужват курортите в Южните Алпи.

островите Кук
Островите Кук са смесица от вулканични и коралови острови и само бърз поглед към снимките от тях ще ви убедят, че трябва да ги сложите в списъка си с неща, които трябва да видите, докато сте живи.
Най-забележителни тук са пейзажите. Малко места на света са толкова красиви, а и жителите им са приятелски настроени, добронамерени и винаги готови да помогнат. Повечето местни хора са се адаптирали към модерния начин на живот, но продължават да уважават най-древните си традиции.
Въпреки че всеки остров си има по нещо специално, заради което си заслужава да бъде посетен, най-популярен сред туристите е Раротонга – най-големият.
Крайбрежието на Роратонга е заобиколено от кристално синя вода и бял пясък, обрамчени с високи палми, а във вътрешността му има непроходими джунгли.
Островите са идеална дестинация за любителите на гмуркането и предлагат изумителни подводни гледки.
Остров Мангая е наричан още градината на Островите Кук. Той е най-южният от островите и втори по големина. Този остров предизвиква голям интерес у геолозите, тъй като датира от около 18 милиона години и се води за най-старият остров в Тихия океан. На острова има много красиви пещери, като най-впечатляваща е пещерата Теруарере. Най-високата точка на острова е Рангимотиа - 169м.
Палмърстоун е островът на 200-те пристанища. Атолът Палмърстоун се намира на 500 км. от Раратонга. Той е единственият истински атол в южната част на Островите Кук. Състои се от 6 пясъчни островчета, разпръснати около коралов риф.
Манихики - островът на перлите е най-красивият от островите. Атолът Манихики представлява 40 малки островчета, които обграждат 4 километрова лагуна. Най-голямото богатство на острова, това, с което е известен, са неговите черни перли.
Прекрасен пример за чист атол е островът Тонгарева, познат още като Пенхрин. Той се намира на 1365 км. североизточно от Раротонга. Това е най-отдалеченият от всички острови. Разположен е върху най-високия подводен вулкан на островите Кук. Островът е обграден от 77 м. коралов пръстен. На острова могат да се видят и прекрасните черни перли. Туристите могат да отседнат в Таракоре.
Пукапука или "островът на страха" е най-изолираният остров. Пукапука е атол с три малки островчета и пясъчна плитчина. Намира се на 1150 км. северозападно от Раротонга, Островът е трудно достъпен, тъй като Еър Раротонга пътува до там в зависимост от метеорологичните условия. Населението на острова работи и живее съвсем изолирано от останалите острови. Островът обаче се слави с изумителната си красота. Пукапука е първият от островите Кук, видян от европейци.

Фиджи
Фиджи е островна държава в Меланезия, Океания. Състои се от 322 острова, от които 100 са обитаеми. Два от тях са по-големи (Вити Леву и Вануа Леву), останалите са малки. Острови Фиджи се намира в Южния океан и се класира като топ - дестинация за меден месец. Те са отдалечени, девствени и предлагат едни от най-добрите условия за гмуркане в света.
Най-добро време за почивка: от май до октомври
Фиджи е островна държава в Меланезия, Океания. Състои се от два големи и множество малки острови. Столицата е Сува, а главен град с международно летище - Нанди (Нади). Останалите по-големи градове са Лаутока на остров Вити Леву, Мбуа и Ламбаса на Вануа Леву и Вунисеа.
Островите Фиджи са познати още като Канибалски острови, тъй като местното население се славело със свирепа жестокост.
Екзотичните острови Фиджи са една от най-популярните дестинации на Океания.
Фиджи предлага луксозни курорти и хотели, исторически места, каране на сърф и гмуркане. Друга атракция е обиколката на острова с малък самолет, открит автобус или лодка.

Френска Полинезия
Остров Бора Бора примамва туристите като бляскав диамант в центъра на многоцветната лагуна, обграден от защитната огърлица на кораловите рифове. Яркозелената тропическа растителност, смесица от кокосови палми и хибискус, тюркоазеносинята вода на лагуната, рай за любителите на подводни гмуркания, и гордо извисяващите се върхове на вулкана, днес са превърнати в един романтичен, магичен, нереален свят за незабравима почивка.
Богатството на полинезийската култура, приемесена с нуждата от модерна инфраструктура, обгърната от пъстротата на островната природа и съхранена с мъдростта на традициите, е направила Бора Бора уникален по дух, бит и светоусещане.
Най-атрактивната забележителност на Бора Бора е неговата природа.Неподправената девствена красота на острова пленява сърцата дори на американските военни и мнозина от тях, след края на Втората световна война, отказват да го напуснат. Преди 30 години тук са построени първите няколко бунгала над водата, а днес те вече наброяват няколко десетки, обособени в миниатюрни островни курортчета около лагуната на Бора Бора.
От многобройните запазени символи на местната вяра, задължително трябва да посетите Aehua-Tai (древен полинезийски храм, откъдето се открива приказна гледка към лагуната), Maratetini (един от най-значимите на острова, наблизо има построени през XIX в. гробници за членове на кралското семейство на Бора Бора) и Taharuu (наподобява обелиск с формата на гробница, сякаш поникнал от земята).
Не пропускайте да посетите и символа на християнската вяра в Бора Бора – протестантската църква на Маохи във Вайтапе. Построена е от британците през 1822 г. и до днес всяка неделя се изнася литургия. Тъй като по-голямата част от местното население са протестанти,католическите храмове в Бора Бора са по-малко, но все пак ги има.
Колкото и да е странно, към забележителностите на острова се числи и бар – ресторант „Блъди Мери“. Носещо името на така популярния коктейл от водка и доматен сок, това заведение е нещо като институция в местния обществен живот. То е любимо място на редица знаменитости от шоубизнеса, чиито имена висят на почетен списък на бара. За да похапнете в „Блъди Мери“ ви трябва резервация, но разнообразието от деликатеси и класното обслужване си заслужават чакането.
Остров Таити е в сърцето на Френска Полинезия, най-големият остров, в който е столицата Папете. Таити има с какво да очарова многобройните си посетители от цял свят. Освен с природата си, островът е известен и с това, че там се отглеждат миди за добиване на черни перли. Най-високият връх на острова е Ороена 2241 метра над морското равнище, а релефа е планински, така че любителите на природата ще се насладят на дълбоко нарязани долини, високи водопади Faarumai, Vaiharuru, Puraha, коралови рифове и лагуни. В акваторията на острова има много пещери, кухи скали и останки от древната цивилизация на полинезийците.
Друга интересна атракция на Таити е сафари на четири колела. За един ден с високопроходима кола може да се разходите в сърцето на острова, както в долината Papenoo , така и по крайбрежната ивица. Може да опитате еднодневна морска разходка с ферибот круиз и наблюдение на вулканичния връх Moorea, буйните планински водопади и склонове, кристално чистата вода около вас и разбира се един прекрасен обяд.
Известни курорти с богата артистична програма за InterContinental , Manava Suite, Radisson Plaza и други, които са на самият бряг на Таити. Не пропускайте да посетите музеят на големият френски художник Пол Гоген, който е прекарал част от живота си тук, рисувайки главно жените на Таити в края на 19 век.
Остров Туамоту предлага различни видове забавления - каране на каяк, ловене на риба от лодки и товарни кораби, пътуване с малък самолет и голям кораб. Тези райски острови обаче са заплашени от две неща - да загубят културата си и от промяната на климата на планетата.
Островът е наречен "аквариумът на Бога".Той е любимо място за гмурачи от цял свят,които са пристрастени към пътешествията в един коренно различен свят-свят на мълчание,багри и природни чудеса.
За тези ,които скучаят и желаят да се откъснат напълно от цивилизацията се препоръчва едно върховно изживяване-маршрута "Робинзон Крузо". Това е едночасово пътуване с лодка до 40 декарово островче Киа Ора Соваж.
Широката брегова линия на Рангироа е сред едни от най-големите атоли в света и определено най-големият на островите Таити. Неговата сложна плетеница от малки островчета и коралови пръстени са дом на разнообразни видове морски животни. Рангироа има две места за дайвинг – лагуната Пайо моту (или Ава Тору) и Типута Пас.