Полезни съвети


Ботсвана
Ботсвана е прочута с големите си находища на диаманти. На територията на страната се намира и едно от чудесата на света - великолепната делта на Окаванго. Интересното е, че реката се влива и изчезва в пустинята Калахари, която заема близо две-трети от територията на страната. В Ботсвана живеят голям брой чужденци. Освен езикът сетсуана, английският е също официален език в страната, което улеснява комуникацията с местните. Ботсвана има невероятно красива природа, подобно на повечето страни в Африка.
Габороне е столицата на африканската страна Ботсвана. Една от туристическите забележителности в Габороне е Националният музей. Откритото през 1968 г. културно средище е жизнено фокусна точка на художествената и образователната дейност в стараната. Непрестанно нарастващото многообразие в музея включва изложби на изкуството, занаятите и фотографията. Днес Националният музей впечатлява със събирането на артефакти, изследвания, изложби, национални и международни сътрудничества, както с развитието в своите енергични информационни програми.
Най-голямата забележителност на страната е делтата на река Окаванго. В по-горното си течение тя носи името Кубанго, но достигайки своята делта на територията наБотсвана, се преименува на Окаванго.Това е най-голямата река в света, която не се влива в море, океан или друг воден басейн. Достигайки огнените пясъци на пустинята Калахари, тя започва да се разделя на ръкави и постепено попива в земята. Образувалата се огромна, мочурлива делта е дом на невъобразимо разнообразие от животински видове.

Кения
Кения е богата на уникална природа – в страната се редуват огромни планини, гъсти савани, застинали вулкани, необятни пустини и красиви езера. Африканската държава е разположена в източната част на континента между Етиопия на север, Сомалия на изток, Танзания на юг, Уганда на запад и Судан на северозапад. На югоизток страната мие бреговете си от водите на Индийския океан.
На територията на Кения се намират 16 национални парка, 4 морски национални парка и безброй резервати, които се простират на обща площ от 2,6 млн. хектара. Разнообразният животински свят е едно от най-големите богатства на страната. Един от най-известните резервати за опазване на фауната е националният резерват Масай Мара.
Сгушена в западните части на страната, близо до границата с Уганда, се намира едно от най-забележителните места в Кения. Счита се, че дъждовната гора Какамега представлява последната останала част от огромна гора, която някога покривала целия континент. Гората е дом на истинско съкровище от див живот. Тук има водопади, огромни дървета, хиляди птици и 400 вида пеперуди. Ако сте късметлии, можете да зърнете и рядко срещан вид маймуни.
Момбаса е един истински тропически рай, който изглежда като изскочил от пощенска картичка. Тук можете да се насладите на меки като кашмир пясъци, палмови дървета, които леко развяват листата си и невероятния Индийски океан, ширнал се докъдето може да стигне погледът ви. Момбаса е едно от най-красивите места в Кения, а освен това притежава изключително разнообразен див живот - гигантски костенурки, делфини и хиляди разноцветни рибки.
Ламу е най-старият град в Кения и е включен в списъка с обекти от значение за световното наследство на ЮНЕСКО. Освен това градът е най-старото и добре запазено място в Източна Африка, на което се говори суахили. Ламу е харизматичен и изключително красив, а архитектурата му ще спре дъха ви. Тук има джамии с красиви ръчно изработени резби по вратите, а изключителната източноафриканска дърворезба украсява много от сградите наоколо.
Това, което някога било една от най-добре пазените тайни на Африка е един от най-красивите региони в Кения. Красивите зелени хълмове и долината Керио са една незабравима гледка! Природата наоколо е изключителна и няма думи, които биха я описали достатъчно добре. Освен с красотата си, регионът е известен и с производството на чай.
Описван като земя на гиганти, Амбосели представлява смес от красиви савани, безкрайни панорамни гледки, тучни влажни земи и внушителния Килиманджаро. Освен на дивите животни, резерватът е дом и на племената Масаи, които притежават изключително интересна култура. Национален парк Амбосели се простира на 392 кв.км и е още една от прекрасните дестинации, които можете да видите в Кения. Ако сте любители на дивите животни, то това ще бъде истински рай за вас. Това е домът на внушителен списък животински видове, а гъстите акациеви гори са убежище за разнообразни видове птици и голяма популация леопарди.
На прага на тучната и девствена природа на западна Кения се намира красивото езеро Богория. То е обградено от внушителни планини, а водите му са истинска геотермална наслада, която привлича хиляди розови фламинго, които представляват изключителна гледка. Езерото притежава разнообразна биосфера и ако сте в Кения не бива да го пропускате.
Националният парк Ватаму е разположен по красивото северно крайбрежие на страната и е част от морския резерват Малинди. Еко резерватът е дом на изключително разнообразни видове морски животни, а на територията му има и защитени мангрови гори . Ватаму приютява големи колонии животни и птици, и е истински рай за любителите на природата.

остров Мавриций
Колкото и странно да звучи, Мавриций не предлага само приказно красиви плажове, палми и хотели. Благодарение на силното влияние на Великобритания и Франция, както и на техните предшественици – датчаните, на острова можете да видите съхранени останки от първите селища и от внушителните имения, строени преди векове. Най-значими сред тях са руините на имението Балаклава, разположено на няколко метра от Залива на костенурките (кръстен така през XVI от португалците, заради големия брой костенурки, обитаващи тази част на Мавриций), и Датските руини в близост до пристанището, които са от първото основано на острова селище (от началото на XVII в.).
Столицата Порт Луи е голям град в сравнение с размерите на страната. През деня има голямо оживление, а нощем царува пълна тишина. Пазарът е място, където може да усетите градския живот. Той е открит и на него се предлагат много евтини стоки. Местните деликатеси се откриват най-лесно на площад Кадафи. В съседство до него се намира Природно-историческият музей, където могат да бъдат видени различни видове съвременни, както и вече изчезнали животни, сред които и птицата Додо. Единственият друг изложбен център тук е Пощенският музей на Мавриций, където са изложени разнообразни пощенски марки. Ако се интересувате от ислямска архитектура може да посетите джамията Джумах, построена насред китайския квартал. В Порт Луи можете да видите събрани накуп мюсюлмански храм(джамията Джумах – една от най-красивите сгради в страната, построена в средата на XIX в.), индийски храмове, еврейско гробище и католическа катедрала (построена в сегашния си готически стил през 1933 г., но църква съществува от 1752 г.). Порт Луи ще ви плени с колониалната си архитектура, с най-старата ботаническа градина в Южното полукълбо, кръстена на губернатора на Мавриций Сър Сийуосагур Рамгулан и създадена през 1770 г. върху площ от 37 хектара (известна е с огромните водни лилии, градински растения, абанос, захарна тръстика и повече от 85 вида палми, събрани от няколко континента), както и с най-натоварената улица (носеща същото име), която е същински рай за любителите на заведения и магазини.
Един от крайъгълните камъни в историята на Мавриций, и съответно една от най-ценните забележителности на острова, са кулите Мартело. От общо пет, построени от британците в периода 1832 – 1835 г. в близост до Порт Луи, са оцелели само три. Едната от тях е реставрирана и е превърната в музей. На няколко километра от тях е едно от главните рибарски селища на острова – Маебург, основано във великолепния залив „Grand Port“ през 1804 г.
Ако искате да се насладите на шумен и разнообразен нощен живот, навкусна международна кухня (китайска, индийска и европейска), на красиви хотели, ресторанти и нощни клубове, разходете се до северната част на Мавриций, където ви очаква кварталът „Grand Bay“. В близост до него се намират и най-дългото селище на острова „The Triolet Shivala“ (с най-големия хиндуистки храм „The Maheswarnath“, построен през 1819 г. в чест на боговете Шива, Кришна, Вишну, Муруга, Брахма и Ганеша), удивителната „Градина на грейпфрутите“(представяща изключително разнообразие от тропически плодови дървета, както и пъстри и ароматни екзотични цветя).
Ааправаваси Гхат - мястото, където слизали на сушата докарваните от англичаните черноработници. Днес "Ааправаваси Гхат" е обявено от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство. Друг интересен район в близост до пристанището е крайбрежната улица Каудан, която е любимо място за срещи на младите и предлага богато разнообразие от места за хранене; множеството плажове и курорти извън Порт Луи - тук туристите могат да се излежават на слънце или да се забавляват с водни спортове в топлите прозрачни води на Индийския океан.
Гранд Бей - първата територия на острова, която претърпява туристически бум. В днешно време това е мястото, където маврицийците отиват да се забавляват. Уникалният плаж "Синият залив" също е сред най-посещаваните дестинации тук - той има може би най-сините води, комбинирани с бял пясък. Част от залива е превърнат в Морски парк, което прави неповторимо изживяване разходката дотук с лодка с прозрачно дъно.
Триолет Шивала - най-дългото село на острова. Тук може да бъде видян най-големият индуистки храм - Махесварнат, който е построен през 1819 г.
Остров Ил-о-Керфс - истински рай за водни спортове, който разполага с един от най-хубавите плажове в Мавриций. Малкото островче е истинска перла на маврицийския пейзаж. Много плавателни съдове извършват курсове дотук - катамарани, яхти и "пиратски" кораби.
Чамарел - земята на това място представлява вълни от различни и контрастиращи си една на друга сенки от цветове. Нюансите на синьо, зелено, червено и жълто са очевидно резултат от ерозията на вулканичната пепел.
Народният музей на индийската имиграция основан от Махатма Ганди, пази около 2000 тома индийски архиви, както и малки колекции от бижута, традиционни музикални инструменти, книги и др. Исторически интерес буди и Ле Редуит, жилище на бившия губернатор, което сега се използва от военните. Отворено е за посещения само 2 дни в годината (през март и октомври).
Любителите на подводното гмуркане и сърф-кайтинга ще останат подвластни на синьозелената феерия тук, а изрядните голф игрища ще ви превърнат в истински аристократи – излъчват лукс и елегантност в строгите си зелени костюми - остава само да се научате да играете...

Мароко
Красивата средиземноморска страна Мароко е земя, толкова богата с история, че реалността може трудно да се отдели от мита. Ако искате да се докоснете до екзотиката на Ориента и да почувствате обаянието на източната култура, то Мароко със сигурност ще надмине очакванията ви. Ще бъдете покорени от древната култура, номадския начин на живот на местните жители и специфичното арабско светоусещане. Още със стъпването си в това екзотично кралство, ще се пренесете в една друга, някак дива реалност, чиито природни богатства и разнообразно културно наследство са превърнали страната в една от най-предпочитаните туристически дестинации.
Казабланка е най-модернизираният град в Мароко, защото съчетава едновременно ориенталските привички и европейските новости. Когато го посетите, освен екзотичната атмосфера, ще ви обземе усещането и за някакво скрито величие. Тук санай-престижните университети в кралството, огромната джамия „Хасан 2”, френският нов град и старата медина. И когато се разхождате, припомнете си филма или песента, носещи това романтично име – Казабланка.
Фес е най-древният императорски град в Мароко, основан по времето на Идрис II. Разделен на три части космополитния град има стара част, оградена от крепостни стени, еврейски квартал и Вил Нувел – най-новата и модерна част, създадена от французи. Най-известната забележителност във Фес е джамията Карауин, която с внушителните си размери може да побере до 22 000 поклоници едновременно. Тази джамия е една от най-старите в света – построена през 859 г. Емблематичен за града е старинният квартал Медина, който е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.
Маракеш - Градът от "1001 нощи" се намира на около 8 часа път от Фес и е пълна негова противоположност. Хаос, глъчка, западналост – това е общата картина на града. Но се усеща една динамика, местните искат да станете част от тях и ви предлагат всевъзможни изкушения. Ще бъдете нагостени с традиционния ментов чай, но ако искате да консумирате алкохол, има единствено в хотела ви. Жителите прекарват по-голямата част от времето си на най-големия площад в града "Джемаа ел Фна". В близост, на площ 600 хектара, е Медината, която е доста по-цивилизована и подредена от тази във Фес.Известната ботаническа градина "Жарден Мажорел", наречена на френския художник Жак Мажорел, който "положил основите" с една палма в градината си през 1922 г. пък, е друга предпочитана атракция. Днес тук има най-вече кактуси, паметник на Ив-Сен Лоран (който обичал да идва тук) и приятни алеи, претъпкани от любопитни туристи.
Столицата на Мароко - Рабат, наричана още „градът на светлината” е разположена на брега на Атлантическия океан, той има стара и нова част. Характерно за двете, както и за цяло Мароко, е изобилието от джамии, мавзолеи и административни сгради с прелестна архитектура. Но безспорно най-популярната атракция в града е Медината. Или иначе казано, гигантски пазар, на който се продават всевъзможни стоки (килими, бижута, занаятчийски стоки). Най-известният сувенир, превърнал се в „емблема” на Мароко, са везаните кожени пантофки - "бубуш". Медината не е само търговско, но и социално средище, което повлича в ритъма си всеки посетител.
Град Танжер е разположен в най-северната част на Мароко, в непосредствена близост до Гибралтарският проход. Познат още от античността като Херкулесови стълбове, градът е имал важно географско разположение. Възниква като древно финикийско селище, като през годините е повлиян от различни цивилизации и култури. В днешни дни градът се характеризира с бързи темпове на развитие и модернизация. Посетителите на града могат да видят голям брой исторически и културни забележителности, като Dar el Makhzen (резиденция на султаните на Мароко), Музеят на мароканското изкуство, културният център в Американската легация, Касбахът, Пещерата на Херкулес и други.

Мозамбик
Мозамбик има доста добре запазени колониални сгради от времето на португалското влияние в района, тихата атмосфера на града ще запази скъп спомен във вас. За тези от вас, които обичат гмурканията предлагаме приятни забавления под вода в близкият коралов риф и плажа Уимби.
Цялата крайбрежна ивица на Прая де Макути е доста впечатляваща, тъй като тука има останки от минали корабокрушения, където и до ден днешен се откриват все нови и нови артефакти. Най-важните забележителности на Мозамбик са всъщност националните паркове, които в момента са защитена територия.
Архипелага Базаруто е морски резерват, намиращ се на 10 километра от брега с кристално чисти води, коралови рифове и палмови гори, истински рай за пътешественика. Резерват Базаруто се състои от 150 малки и големи острови с изключителна природна красота – тропическа растителност и животински свят. Достъпа до всички зони обаче е ограничен, но при добро желание може дори да се спуснете с акваланг или да отседнете в малките туристически къщички, специално пригодени за гости на парка. Освен в крайбрежните зони забележителностите на Мозамбик са националните паркове Банине, Горонгоса и Зинаве. Тук може да се насладите на голямото биоразнообразие, разбира се, ако си наемете опитен водач, който да ви разведе през тези диви райони.
Мапуто е столицата и най-големият град на Мозамбик. Мапуто се слави с изключителната си пищна растителност. От двете страни по улиците в Мапуто целогодишно растат огромни акации в червени, цикламени, лилави, жълти и бели цветове. Плодовете на папаята и мангото падат направо по улиците. Едно от най-колоритните места в Мапуто е клуб НАВАЛ. Създаден по португалско време като клуб за бели, днес той се посещава и от бели, и от богати мозамбиканци. Там има тенискорт, яхтклуб и 25-метров басейн.
Близо до столицата Мапуто се намира едноименният резерват, който в миналото е бил тотално унищожен от хората. Властите на Мозамбик са били принудени да купят животни от съседните страни за да могат да възтановят изчезналите популации от слонове, хипопотами и маймуни.

Намибия
Известна като най-големият износител на диаманти в света, Намибия самата блести като скъпоценен камък сред останалите държави в Африка. Тази невероятна страна предлага едни от най-силните усещания за пътешествениците из Африка.
Виндхук, столицата на Намибия, е първото място, от където трябва да започнете да опознавате страната. Градът се намира в суровите планини Хомас-Хохланд в централната част на страната. Със своите 280 000 души население Виндхук е най-големият град в Намибия. Определено сред забележителностите, които трябва да видите в града са замъците, построени в началото на XX в. - Хайнцбург, където се намират едни от най- реномираните хотели: „Шверинсбург” и „Сандербург”. Можете да разгледате Националния музей, където са изложени повече от 2 млн предмети, разказващи за природата, историята и културата на страната. Музеят е известен с голямата си колекция от експонати по естествена история, която ще ви запознае с животинските видове в цяла Африка. Друга атракция е змийският парк, където можете да видите отровни змии, които се отглеждат в терариуми със стъклени стени. Интерес за ценителите на културата би представлявала и Националната галерия на изкуствата.
След като разгледате столицата, можете да се отправите към Свакопмунд, петият по големина град в Намибия и основен морски курорт на страната. Днес прекрасната атмосфера и архитектура на Свакопмунд сякаш ви отнасят в края на XIX в. и ви напомнят за живота по това време. Можете да посетите градския аквариум, градския музей и музея за минерали, където е изложен най-големият кварцов кристал в света. Не пропускайте да се насладите се на пустинята и морето от красивата старинна кула Вурман. Наблизо е Тифелфонтан – странен район с гори и „бушменски” рисунки в една пещера. От изображенията най-известно е „Бялата дама от Бранденберг”. В този район се намира затихналият вулкан Еронго, около който са открити голям брой „бушменски” изображения. Тук е и Изгорената планина, напълно лишена от растителност и състояща се от застинала лава във всички цветове на дъгата, както и вкаменената гора покрай пътя за Тора Бей.

Едно от местата, които задължително трябва да посетите в Намибия, е Сосуфлей – своеобразен оазис насред пустинята. Намира се сред най-високите пясъчни дюни в света. Можете да прекарате нощта на къмпинг и да гледате смълчаните дюни, притихнали под лунните лъчи. Цветът на тези дюни е нещо средно между кайсия и бордо, в чиито подножия се намират бели на цвят засолени почви. Не далеч от Сосуфлей се намират красивите каньони Сесрием каньон и Фиш Ривер Каньон, който е дълъг цели 160 км и е вторият по дължина в Африка. Ако сте любители на екстремните приключения, можете се отправите на вълнуващ трекинг, по време на който да преодолеете около 80 км по коритото на каньона. В северната част на Намибия можете да видите националния парк "Етоша Пан", един от най-големите резервати в света. Тези места са оборудвани със специални навеси за туристите, където можете през цялата вечер да наблюдавате поведението на животните. Друг парк в северната част на Намибия е „Ватерберг”. Той е по-малък от „Етоша Пан”, но във „Ватербер” преобладават субтропична растителност и климат и е по-влажно. В парка препускат редки видове антилопи, а Утес Окаракувиза е единственото място в страната, където грифите отглеждат своите малки птичета. Следващата голяма забележителност в тази част на страната е метеорита Хоба. Този древен метеорит е паднал на земята преди 30 години. Представлява голяма впечатляваща каменна маса, тежаща около 50 тона, съставена от желязо и никел. Според оценката на специалистите възрастта на това образование е не по-малко от 100 млн години. За да изглежда метеорита по-солиден, около него е изграден амфитеатър и е издигната стена, бърху която е изписана неговата история.
Намибия е страна, която ще ви удиви със своята уникална природа, сред която ще се чувствате така, сякаш сте попаднали в рая. Гледката на обагрената в кафяво и червено пустиня, над която се извисяват планините, ще се запечата трайно в съзнанието ви и ще извиква у вас приятни спомени, дълго след като се върнете обратно у дома.

Остров Реюниън
Един малко познат остров в Индийският океан е остров Реюнион. Преди години се е казвал остров Бурбон. Той е отвъдморска територия на Франция, разположен на 800 километра от Мадагаскар и 180 км от остров Мавриций. Има около 270 км плажна ивица с идеални условия за целогодишен туризъм.
На остров Реюнион има 3 вулкана, от които един е действащ (Питон де ла Фурниез-2631м). Всъщност най-посещаваните забележителности на острова са именно тези три вулкана. Най-високата точка на острова е вулкана Питон де Неж 3069м.
На островът виреят над 100 вида папрати, орхидеи, мимоза и др. Животинският свят е ограничен и това си има обяснение, заради отдалечеността на остров Реюнион от континента. Разбира се има няколко вида хамелеони, над 30 вида птици и много насекоми. Еко туризмът е много добре застъпен. Има около 600 км добре пригодени пътеки, разбира се с водач или инструктор, който да ви съпровожда.
Освен природните си забележителности на остров Реюнион има много културни и исторически богатства в Сен Дьони административен център с добре запазени колониални сгради и стари индийски храмове. За туристите, които са дошли да си прекарат една незабравима почивка, има много изненади. Те могат отседнат в по-малките градове, като например Сан Пиер и Сен Жил ле Бан. Идеални са със своя бял пясък и красиви коралови лагуни. Една от атракциите тук е дайвинга, който по изключение е разрешен.

Руанда
Руанда е малка страна в Централна Африка, известна като ‘Земя на хиляда хълма’. Тя разполага с чудесна природа и сравнително хладен климат, заради високата надморска височина. За любителите на дивия свят страната предлага приключение сред зелени хълмове, тревисти долини, красиви езера и богата флора и фауна. Руанда е страна, която се слави със своитe природни резервати и великолепна езеро-речна система. Някои от по-известите забележителности на Руанда са езерото Киву, националния парк Кигера и резервата Вирунга. Основана атракция за туристите са гъстите джунгли на страната, в които могат да се срещнат едни от малкото представители на планински горили в света. Можете да видите и националния парк Акагера, който включва савани и равини, разнообразната природа в джунглата Нунгве и красивите брегове на езерото Киву.
Езерото Киву според местното население е най-красивото езеро в Африка. То е второто експлодиращо езеро на планетата. Други известни такива в страната са Ихема, Тохоха и Кизинга. Киву е едно от Великите езера на Африка, разположено между Демократична република Конго на запад и Руанда на изток.
Националния парк Кигера предлага приятна разходка из животинския свят, тъй като е богат на много животински видове. Резервата Вирунга или Парка на вулканите се намира на границата със Заир, където се води партизанска война. Водопадът Ле чутес де Нбада и вулканът Нийрагонго са сред другите туристическите забележителности на Руанда, които я правят привлекателна за хората по света.
И разбира се , не пропускайте великолепието на резервата Акагера, наслаждавайки се на зрелищния водопад Русумо, който се намира в източната част на Руанда, близо до границата с Танзания.

Сейшелски острови
Повечето туристи прекарват по-голямата част от почивката си на остров Мае – най-внушителния от всички острови, където има международно летище и е разположена най-малката столица в света, Виктория. В Мае има най-много плажове, големи хотели, ресторанти, възможности за водни спортове, екзотичен пазар. На острова са разположени най-високите планински върхове в Сейшелите, както и 68 блестящи плажове, обгърнати от палмови дървета, между които 12 от най-красивите плажове в света. Най-известните от тях са Beau Vallon Beach, Anse Independаnce, Anse Forbans и Anse Royale, около които са разположени величествени гранитни образувания.
В град Виктория се намират и повечето популярни забележителности на остров Мае: Часовниковата кула – един от най-известните национални паметници на Сейшелските острови. Тя е миниатюрно копие на часовниковата кула, построена на кръстовището на Виктория Стрийт и Воксхол Бридж Роуд през 1897 г. Единственият индуистки храм на Сейшелските острови - „Арул Миху Навасаки Винаяхар” е построен през 1992 г. и посветен на индуисткия бог на безопасността и просперитета Винаяхар. С типичната трапецовидна архитектура, той ще ви грабне с изобилието от цветове и рисунки. Католическа катедрала „Непорочно зачатие” – една от първите църкви на Сейшелските острови. Построена през 1874 г., днес тя е център на религиозния живот за повечето местни жители и основна спирка на всички туристически обиколки из града. В Ботаническите градини са събрани над 50 различни вида палми, сред които се открояват символът на Сейшелските острови „Коко де Мер” (кокосовата палма на морето) и Китайска палма, всевъзможни екзотични цветя и овощни дървета. Обособени са Къща на орхидеите, заграждение с гигантски костенурки и зони с тропически птици. Като един от най-популярните за активност центрове на остров Мае, град Виктория може да се похвали и с няколко музея. На първо място в списъка на културно-заинтересованите туристи трябва да застане Националният исторически музей заедно с оригиналния „камък на притежанието”, поставен през 1756 година като знак за завземането на територията от Фрнация. Освен музей, в сградата се помещават Националните галерия, архиви и библиотека. Тук се съхраняват впечатляващи пиратски вещи, гръцки колони, музикални инструменти и предмети от колониалната епоха.
Остров Пралин е вторият по големина остров в Сейшелите, по–голямата част от който е покрит с девствени гори, в които се срещат много редки видове палми, птици и животни. Тук се намира уникалната джунгла “ Valee dе Mai “, която е под закрилата на UNESCO. Това е единственото място на света, където може да откриете двойния кокосов орех “coco de mer”, както и три от най-редките птици в света. На острова може да се насладите на безкрайни плажове и очарователни заливи.

Танзания
Танзания притежава много красива и разнообразна природа. Освен саваните, които са разположени в южната и западната част на страната, в северната и североизточната са планинските райони с влажни вечнозелени гори.
Национален парк Серенгети, без съмнение, е най-известният резерват за диви животни в света, ненадминат с природната си красота и научна стойност. Националният парк Серенгети е под егидата на ЮНЕСКО за световно наследство. Биоразнообразието в природния парк се състои от 70 големи бозайници и около 500 вида птици. Серенгети е дом на „петте големи животни”: слонове, носорози, биволи и кралете на животинското царство –лъв и леопард. Паркът е успял да запази девствеността на природната си красота. Тук е мястото, където можете да видите хиляди антилопи и зебри, препускащи из равнините, в тяхната естествена среда.
Нгоронгоро е кратер на угаснал вулкан (калдера), намиращ се в северната част на Танзания, в района на Серенгети. Диаметърът на кратера е 20 километра, което го прави най-големия вулканичен кратер на Земята. Според учените огромният вулкан е изригнал преди около 2 500 000 години и е угаснал преди около 250 000 години, а мощните взривове са унищожили върха му и са оформили кратер със съвършена форма на купол. Смята се, че след затихване на вулканичната дейност и оформянето на Нгоронгоро, неговите размери са били приблизително като тези на Килиманджаро. С угасването си обаче кратерът започва да пропада, като днес стените му се издигат стръмно на височина 600 метра от дъното му, което се е превърнало в обширна долина с площ 260 кв.км. Тази долина представлява резерват и е едно от най-гъсто населените места с диви животни в Африка, някои от които редки видове.
Занзибар ще ви заплени със средновековни улички между дворци, а природата грабва със слънчеви плажове край приказни коралови лагуни. Именно, за да им се полюбуват голяма част от туристите тук предпочитат да пристигнат по вода от бреговете на Танзания. Дори и само за да се насладите на неповторимите африкански залези тук, си струва. Сред другите атракции за туристите са гмуркане сред коралите, а междувременно може да видите рядката риба-лъв, която обаче има окраска на зебра. На централния пазар в града можете да намерите наистина богат асортимент от най-различни подправки, а пазаренето с продавачите е нещо почти задължително, което обаче доставя удоволствие. На пазара може да се намери абсолютно всичко – включително и редки антикварни предмети. Каменният град в Занзибар е чудесен пример за крайбрежен търговски град, построен от суахили в Източна Африка. Той съхранява своята градска структура и облик непокътнати и съдържа много изящни сгради, които са типични за тази култура и в продължение на цяло хилядолетие постигат съчетание на елементи от културите на Африка, Арабския регион, Индия и Европа.

ЮАР
Южна Африка е огромна страна, която предлага безброй възможности за туристите, независимо дали става въпрос за исторически забележителности, археология, нощен живот или спираща дъха природа. Макар тазгодишното световно първенство по футбол да е вече история, ЮАР все още си остава едно от най-екзотичните места на африканския континент.
Йоханесбург е най-големия град в Южна Африка и е столица на провинция Гаутенг, която е една от най-богатите провинции в цяла Африка. Кварталът Совето – в квартала можете да разгледате старата къща-музей и седалището на Нелсън Мандела, имението на Уини Мандела и мемориалът Хектор Петерсон. Увеселителният парк Gold Reef City е еот най-популярните развлекателни комплекси в страната и задължителните спирки в Йоханесбург. Gold Reef City е съставен от увеселителен парк и казино, уникалното е, че е построен върху мина. Ще ви направи впечатление, че всичко е издържано в стил 80-те години на 19 век, както и облеклото на самия персонал. Художествената галерия в Йоханесбург се намира в красивия зелен парк Joubert Park, разположен в централния бизнес район на мегаполиса. Галерията помещава скулптурни градини и 15 изложбени зали, съхраняващи художествени произведения от 17, 18 и 19 век на известни европейски творци, както и южноафрикански творби от 19 и 20 век. Ту също така можете да се полюбувате на съвременни произведения от 20 век от местни и международни творци.
Кейптаун е най-старият град на Южна Африка, като неговата история е от над 300 години. В момента Кейптаун е сред най-предпочитаните дестинации за туризъм в Южна Африка. Една от най-големите забележителности на Кейптаун е замъка „Добра надежда“, който е разположен на известната улица „Buitenkant“. Освен като важна част от историята, замъкът предлага на туристите да разгледат и голяма военна колекция, събрана от Уилям Фер. Кварталът Бо-Каап – ще ви очарова с колоритните си къщи, оцветени във всевъзможни пъстри цветове. Нос Добра Надежда – мястото, където се срещат Атлантическият и Индийският океан се намира в близост до Кейптаун и е една от най-големите атракции в района. Непременно вземете фотоапарат със себе си, за да снимате красивата колонията от пингвини и великолепната гледка към морската шир. Остров Робен – островът се е прочул като мястото, където е бил заточен Нелсън Мандела и всички политически противници на тогавашния режим. Можете да си направите разходка до острова, макар че туристическото посещение и разглеждане на самия остров от туристи са забранени от началото на 1997 г. Тейбъл Муинтин – красивата планина, която се разстила величествено около живописния Кейптаун е емблематична за града. Ако времето е подходящо, непременно се качете в планината, за да се полюбувате на прелестната гледка, която се разкрива към атлантическо крайбрежие и целия град.
Крюгер е най големият национален парк в ЮАР, както и един от най-големите резервати в света. Той отваря врати за посетители през 1927 г. Неговата площ е повече от 20 000 кв.км. и е разположена на територията на две от южноафриканските провинции - Лимпопо и Мпумаланга. Крюгер е и един от трите национални парка, влизащи в състава на Трансграничен национален парк Лимпопо (заедно с Гонарезу в Зимбабве и Лимпопо в Мозамбик). В него са изградени добре защитени лагери и над 2 000 километра асфалтови пътища, което го прави чудесно място за любителите на сафарита.
Гардън Рут е туристически път по брега на Индийския океан, разположен между Сейнт Франсис и залива Мосел. Мястото е рай за любителите на сърфа и на разходките сред природата. Пътят започва от Кейптаун и продължава през гори, планини, савани, полупустини, красиви плажове, лагуни и лозя, докато достигне Порт Елизабет.
В самото сърце на Гардън Рут е разположен националният парк Цицикама, който е един от най-защитените в Южна Африка и представлява 80-километрова скалиста ивица около океана. Вътре в самия парк е разположена една от най-големите научни лаборатории за изследване и запазване на редки и застрашени от изчезване водни видове. В този регион се намират и пещерите Канго, които са оформяни в продължение на 20 милиона години и са с обща дължина от 5,3 километра.