Полезни съвети


Южна Америка ще ви зашемети божественото вино на чилийските плодородни долини, огненото аржетинско танго ще ви завладее с автентичния си драматизъм, ще откриете все още недокоснатия биологичен рай Галапагос, да се спуснете с полета на кондор над повече от 1300 вулкана, някои все още активни, по протежениие на мощните Анди почти до края на света, където ще ви срещне енигматична Патагония.

Аржентина
Ако сте почитатели на виното се отправете към регионите около оживения град Мендоса, които се славят с производство на превъзходно вино. Аржентина предлага чудесни условия за всякакъв вид туризъм. В невероятния планински курорт Барлиоче, прочут като един от най-добрите курорти в цяла Латинска Америка, можете да покарате ски и сноуборд през зимата и да се насладите на пълноценен отдих на брега на езерото Науел Уапи през останалата част от годината. Следвайте вашето любопитство към Водопадите Игуасу - самата дума "игуасу" има индиански произход и означава "голяма вода” на езика на племето игуарени. Най-големите авантюристи може да предизвикват себе си чрез макуку тур - вълнуващ рафтинг с моторна лодка по реката, минаващ под част от водопадите. Вашето пътешествие продължава на юг до степните ревнини Пампеан с легендарните диви коне гаучо. Уникално изживяване е и посещението на Огнената земя Терра дел Фуего, която е най-южната област в страната и най-близката точка до Антарктида. Срещата с пингвините и огромното разнообразие на дивата природа в потъналия в кристални ледници район предизвикват незабравими емоции. Сред всичко това изпъква космополитната аржентинската столица Буенос Айрес – един съвременен и пулсиращ град, изпълнен с много живот и енергия. В нея можете да усетите колко е страстно аржентинското танго, колко горещи и темпераментни са местните жители и колко силно обичат футбола, вкусната храна и забавленията.

Боливия
Боливия е пленяваща с ярките си контрасти – истинска наслада за окото са гъстите джунгли, контастиращи на високите върхове на Андите. Впечатляващ е и сблъсъкът между местното коренно население и силата на европейската култура. Ще станете свидетели на най-драматичните пейзажи на планетата, като се започне от безкрайните солни езера и покритите с лед стръмни планински върхове чак до тропическите гори на Амазонка.Това географско разнообразие се допълва от културното богатство на местни езикови диалекти, някои на над 5000 години, което прави Боливия относително недокосната от динамиката дестинация. Докато прекосявате тази колоритна и все още не толкова позната страна, ще прекосите зашеметяващото боливийско плато Алтиплано под кристалното синьо небе. Ще преминете невероятни езера и лагуни, оцветени в зелено и наситено червено. Ще срещнете фламинго колонии, каньони, пещери, красиви водопади. Приключението продължава с каяк по езерото Титикака. Най-високо разположеното езеро в света (3812 м) е не само най-голямото в Южна Америка, но и най-високото плавателно в света. В Титикака са разпръснати много острови, като един от тях е прочутият Остров на Слънцето. И разбира се, очакваната среща с кипящият от живот национален парк „Ноел Кемпф Меркадо“. Природната среда тук представлява богата мозайка от екосистеми: от саваната Серадо и горските площи до вечнозелената амазонска джунгла. Днес тази сравнително непокътната част на Амазония е в Списъка на световното наследство. Папрати и бромелии украсят стените на най-величествената кристална стихия в парка – водопадът Ел Енканто.

Бразилия
Бразилия наистина смайва с разнообразието от културни и природни богатства. Земя с незабравими плажове, обширни вечнозелени гори и забързани в ритъма на самбата градове, Това е най-голямата държава в тропиците, където единственото ограничение за вашето пътуване е вашето въображение. Изборът е повече от голям: острови с непокътнати, чисти плажове, къпещи се в изумрудените води на океана като Иля ду Мел и Иля Гранде; съкровищницата с колониални градове като Ору Прету или Олинда; футуристичният оазис във вътрешността на страната-столицата Бразилия, Салвадор - историческата и колоритна перла на евероизтока, мултикултурния Сао Пауло, и разбира се, Рио де Жанейро - зрелищен, модерен, незабравим - градът, за който няма да ви стигнат думите, когато се опитвате да опишете този cidade maravilhosa (великолепният град). Копакабана е мястото, което ще олицетвори мечтата за почивка за всеки. Кристално чистата океанска вода, плажният пясък и жаркото целогодишно слънце са само част от незабравимото преживяване. Ако не сте любител на плажните бани, то определено ще имате възможността да се насладите на едни от най-уютните плажни кафенета и барове, както и дебелите сенки на палмовите чадъри и шезлонги. Една от най-впечатляващите забележителности в Рио де Жанейро, а също и в Бразилия, е Маракана, един от най-големите футболни стадиони в света. Стадионът е построен за световното футболно първенство през 1950 г. Тогава капацитетът на Естадио до Маракана е 200 000 души. Водопадите Игуасу са най-атрактивната и популярна част от най-големия субтропичен резерват в света. Те са се образували преди 120 млн. години край реките Игуасу и Парана. Поредицата от водопади е с обща дължина от 2700 м., които са разположени под формата на подкова. Най-внушителен и голям е водопадът “Гърлото на дявола”. Пау де Асукар или Захарната глава е много популярна туристическа атракция. Историята на планината датира отпреди 600 млн. години. Високите температури и налягане са я довели до сегашната й величествена форма. Планината е била заобиколена с тропическа растителност, която днес се е превърнала в останки на тропическата гора в Рио де Жанейро. На върха й все още има изчезнали видове, които не се срещат по други места на бразилското крайбрежие. Пещерата със синьото езеро е една от забележителностите на Бразилия, намираща се в южния щат Мато Гросо. Тя е една от най-красивите пещери в света - природен монумент, чиято вътрешна част е изградена от сталактити и сталагмити, сред които се намира огромното синьо езеро. Синият цвят се дължи на голямата дълбочина на водите в езерото, като нюансите варират в зависимост от мястото, на което се намира човек.

Венецуела
Венецуела има безброй красиви плажове, защото е с най-дългата брегова линия на Карибско море. Тази страна обаче е рай не само за любителите на плажа. Във вътрешността на страната има участъци с удивително биоразнообразие и вдъхващи страхопочитание пейзажи. Едно от най-екзотичните места във Венецуела е Източният парк, официално носещ името Генералисимус Франсиско де Миранда, кръстен на великия латиноамерикански революционер. Паркът се разполага на територията на агломерацията на Каракас. Той умело съчетава в себе си зоологическа и ботаническа градина, природен парк и място за развлечение. Каракас е политическия, икономически и културен център на Венецуела. Своите туристи радва с наличните архитектурни и исторически паметници на културата. Характерни за града са многоетажните сгради в различни цветове. Архитектурният ансамбъл „Силенсио“ е сред най-популярните. Други интересни забележителности в града включват: паметникът на Симон Боливар, няколко административни сгради, като „Жълтият дом“ или дворецът „Мира Флорес“, Музеят на изящните изкуства, Източният парк и други. Не пропускайте да си направите разходка до близко разположеният Национален парк Авила. Водопадът Анхел, или Керепакупай-Меру, е едно от природните чудеса на света. Паркът има още много такива планини, наричани още тепуи, и е разположен в региона на Гран Сабана, обхващащ савана и джунгла, в югозападната част на страната. Коро е една от първите колонии на Венецуела. И до ден-днешен тук могат да се видят колониални постройки от глина. В града има над 600 сгради, представляващи смесица от испански и германски архитектурни техники. Наблизо са пясъчните дюни, разположени между Коро и полуостров Парагуана. Дюните, които на височина могат да достигнат до 40 метра, са хабитат на кактуса и малък брой животни като гущери и лисици. Остров Маргарита предлага на туристите две дестинации на едно място. Източната част на острова е известна със своите клубове, безмитни магазини, големи хотели, колониални търговски части и плажове, подходящи за всички – от сърфистите до обикновените летовници. Западната част пък предлага на пътешествениците един рай от планини, както и мангрови блата и лагуни, където живеят много диви видове като морски кончета и костенурки.

Еквадор
Колоритен свят, изпълнен с различни етноси и уникални култури – така накратко можем да опишем пъстроцветната южноамериканска страна Еквадор. Гъсти амазонски джунгли се редуват с божествено красивите заснежени Анди и изригващи пламтящи вулкани, между които е Котопахи – най-високият действащ вулкан в света, който е истиснко предизвикателство за любителите на силните приключения. Започнете южноамериканско си откритие в историческия център на столицата Кито. Мистерията и мъдростта на стария град (в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство) е навсякъде в музеите и зашеметяващите катедрали. Пресичайки линията на екватора в близост до вулкана Каямбе при добро време ще видите величествените заснежени планини с най-високата точка в света отвъд нулевия паралел. Той е известен и с това, че това е най-високия магмен масив в света, разположена точно на Екватора и е един от трудните за изкачване върхове в Еквадор. Да бъдеш в сърцето на най-дългата планинска верига в света означава, че сте заобиколен от драматични вулканични върхове и в деликатна близост дори с най-високия активен вулкан в света - Котопакси (5897 м). Самият вулкан някога е бил почитан като бог от местните андски индианци. Ненаситни за още изнанади, ви предстои да се отправитe към океана - като начало на вашето приключение - Галапагос. Приказният, тайнствен, завладяващ и пълен с живот архипелаг, по известен като островите Галапагос, отдавна е придобил статут на най–красивия, естествен биoрезерват в света. Привлича милиони туристи, желаещи да се отдадат на това вълнуващо преживяване.

Перу
Именно тук се е зародила великата империя и вековната култура на Инките. Тук окото се радва на живописни планински пейзажи, гъсти непроходими джунгли и приказни плажове. Великолепните Анди, дивната река Амазонка, невероятното тихоокеанско крайбрежие в съчетание с археологически останки и руини от древни цивилизации – всичко това превръща Перу в една от най-разтърстващите туристически дестинации в света. Ще разгледаме столицата на инките Куско, изгубеният град Мачу Пикчу и загадъчните рисунки на Наска. Ще имаме възможност да посетим най-високото езеро на земята - Титикака, най-дълбокият каньон в света - Колка и да заснемем полета на най-голямата птица - кондора. Несъмнено най-голямата археологическа забележителност не само в Перу, но и в целия свят е Мачу Пикчу. Наричан още „Изгубения град на Инките”, този уникален архитектурен комплекс, построен през 15 век на 2400 м високо в прегръдката на Андите поразява с невероятните си двроци, храмове и домове, които са били ганиално създадени от инките. Куско, столицата на Империята на инките, е изграден във формата на пума и площадът неслучайно се намира точно в сърцето на пумата и в центъра на града. Знаците в Наска са между градовете Наска и Палпа по северното крайбрежие на Тихия океан. Тези фигури, създадени между 200 г. пр. Хр. и 700 г. сл. Хр., варират от прости линии до стилизирани паяци, маймуни, риби, лами, гущери и човешки фигури. Столицата Лима е също толкова интересна и впечатляваща – тя ще ви грабне с колониалния си облик, интересна история и богат културен живот и не на последно място темпераментните и гостоприемни жители. Без всякакво съмнение това е едно от най-забележителните приключения в света, което ще ви докосне до древната цивилизация на инките и до едни от най-известните места в света.

Чили
Страната с най-разнобразен релеф на Земята предлага епични географски предизвикателства. Чили прелива от гейзери, планини, плажове, гори и вулкани. Благословен с плодородна земя и чудесен климат, Чили е истински рай за богато разнообразие от вина. Страната предлага куп възможности за незабравими спортни приключения – можете да покарате ски и сноуборд, да се насладите на трекинг, вълнуващ рафтинг или конна езда. Вниманието ви заслужава и загадъчният Великденски остров, който е част от територията на Чили, както и архипелагът Хуан Фернандес, принадлежащ към необикновената Огнена земя. Ако искате да се докоснете до пусиращото сърце на страната, посетете столицата Сантяго. Космополитният мегаполис е изпълнен с огромно изобилие от музеи, църкви, зелени паркове и пъстра палитра от оживени кафенета и нощни клубове. Недалеч от Сантяго се намира най-популярния курорт в Чили - Виня дел Мар. Атмосферата в крайбрежния град е неповторима, а заради изобилието от живописни паркове, градът е известен сред местните като „Градът градина”. В най-плодородните долини около Сантяго са разпръснати винарски изби, произвеждащи вино, което превръща Чили в еталон за сомелирското изкуство. Вале Невадо е чудесна възможност за любителите-скиори, докато Пунта Лобос е най-добрият вариант за любителите-сърфисти.